Külpol

Rendkívüli meleg lesz a párizsi olimpia idején

Az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz a tudományos anyagot ismertetve kiemelte, hogy a globális klímaváltozás az idei július-augusztusra szélsőségesen magas hőmérsékletet ígér, amely meghaladhatja az összes eddig ismert melegrekordot, így a 2003-asat is, amikor is több ezren vesztették életüket Franciaországban az akkori hőhullám következtében – irja az alternativenergia.hu.

Huszonegy éve a kórházakat ellepte a betegek tömege, s becslések szerint tizenöt ezren haltak meg annak nyomán, hogy kilenc egymást követő napon Párizsban a nappali hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius fokot, miközben éjszakánként alig volt lehűlés. Az idén nyáron ennél a melegrekordnál körülbelül négy fokkal magasabb hőmérséklet lehetséges – írták a tanulmányban.

A portál ismertetőjében kitért rá, hogy az idei olimpia szervezői ismerik a 2024. július 26. és augusztus 11. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéseket, az esetleges veszélyekkel teljes mértékben tisztában vannak”, és tudják, hogy “a klímaváltozás milyen hatással lehet a versenyekre

A szélsőséges időjárási viszonyokat érintő “hipotézisek olyanok, amelyekkel teljes mértékben előre kell számolnunk a szükséges intézkedések megtételéhez” – idézte a cikk a szervezőket, akik szerint egy extrém hőhullám létrejöttéhez egy stabil anticiklon és egy “hidegcsepp” néven ismert meteorológiai jelenség kombinációjára van szükség, amely nagyon forró levegőt képes szivattyúzni a Szaharából Franciaországba. (via alternativenergia.hu)

Fotó: Pixabay

Ezeket olvasta már?

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?