Belföld

Régi fideszes kádert ültettek L. Simon László helyére

Még ki sem hűlt L. Simon László széke, már meg is találták az új igazgatót.

L. Simon Lászlót hétfőn brutális váratlansággal menesztette Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzeti Múzeum éléről azért, mert állításuk szerint a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás egyik képsorozatának LMBTQ+-tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt, ezért nem kéne 18 év alattiaknak megengedni, hogy megtekintsék azt.

444 foglalta össze, hogy az új megbízott igazgató, Hammerstein Judit már évtizedek óta megbízható kádere a Fidesznek, ahogy arról életpályája is tanúskodik.

1998-2002 között (vagyis az első Orbán-kormány idején) a kormányfő, 2002-2006 között pedig a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának sajtófőnöke volt. 2011-2014 között (tehát a második Orbán-kormány idején) a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd 2014 és 2018 között (ez már a harmadik Orbán-kormány) a Balassi Intézet főigazgatója volt. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatójaként regnált, innen evezett át időközben valamikor a Magyar Nemzeti Múzeumba.

Hammerstein leváltása összefügghetett azzal, hogy a Magyar Időkben a Balassi Intézetet is kritika érte. Nem is akármilyen, a PS például így fogalmazott akkoriban: “gyakorlatilag balliberális kifizetőhelyként, SZDSZ-es panoptikumként működik. Az adófizetők pénzéből fenntartott intézet például egy magát nőnek képzelő férfit, az Orbán-fóbiás Kiss Tibor Noét küldte külföldi haknikörútra, hogy a magyar kultúrát népszerűsítse.” (via 444.hu)

Fotó: MTI/Kovács Attila

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?