Belföld

Padlón a magyar gazdaság: 2,3 százalékkal csökkent a hazai GDP

A második negyedévben az euróövezetben nőtt, az EU-ban stagnált a GDP az előző negyedévhez viszonyítva, éves összevetésben pedig mindkettőben lassult a gazdasági növekedés.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat honlapjára szerdán felkerült nem végleges adatok szerint a második negyedévben az előzetes várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazított GDP az euróövezetben és nem változott az EU 27 tagállamában az előző negyedévhez viszonyítva. Az első negyedévben az euróövezetben nem változott a GDP, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye.

Az egy évvel korábbival összevetve a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben mindkét régióban 1,1 százalékos volt az éves növekedés.

Nem végleges adatok szerint a legnagyobb negyedéves növekedést Írországban regisztrálták a második negyedévben (+3,3%), Litvániában pedig 2,8%-kal nőtt a bruttó hazai termék. A legnagyobb csökkenés negyedéves alapon Lengyelországban (-3,7%), illetve Svédországban (-1,5%) volt.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben szintén Írországban nőtt a GDP, 2,8 százalékkal, illetve Romániában 2,7 százalékkal, de Portugáliában (+2,3%) és Cipruson (2,3%) is 2% feletti növekedést mértek. A legnagyobb csökkenést Észtországban (-3%), illetve Svédországban (-2,4%) regisztrálták, a harmadik leggyengébb eredményt pedig Magyarország produkálta 2,3%-os visszaeséssel.

A végleges adatokat szeptember 7-én ismerteti az Eurostat, a mai teljes jelentés pedig innen letölthető. (MTI/ Eurostat nyomán a Kitekentő.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük