Belpol

Orbán Viktor megígérte, a kormány mégis másra mutat: senki sem segít a recski sárlavina károsultjain

Miniszterelnökség által küldött válasz szerint a károsult családokat el kívánják költöztetni a bánya közeléből – írja a 24.hu.

A portál beszámolója szerint többször is megkérdezték a Kormányinfón, hol a kormányfő által beígért 500 millió. Kósa Lajos barátjának cége időközben nyereséges lett.

Az elmúlt hónapokban két Kormányinfón is megkérdezte a 24.hu munkatársa Gulyás Gergelyt arról, hogy áll a recski sárlavina károsultjainak ügye. Mint ismert, tavaly nyáron a heves esőzés hatására nagy mennyiségű sár ömlött Recsken Kósa Lajos barátja, az ügyvéd Fiák István bányájából a mindössze pár száz méterre lévő lakóingatlanokra. A kéttucatnyi ház több mint felét érte el a sár, mások nem kaptak közvetlenül belőle, ennek ellenére hetekre kiköltöztették a helyieket, akik közül akad olyan, aki máig nem térhetett vissza az ingatlanjába.

Az iszapömlés után néhány héttel maga Orbán Viktor írt alá egy 500 millió forintos keretösszegről szóló határozatot, mely a károsultakat lett volna hivatott megsegíteni – a 24.hu erről a félmilliárd forintról kérdezte kétszer Gulyást. Legutóbb február elsején fordultak a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, azt tudakolva, mi a helyzet ezzel a pénzzel. Gulyás azt felelte: „Ha ez valóban így van, hogy önök nem kapták meg (a válaszokat – a szerk.), hiszen valóban volt róla szó, akkor elnézést kérek, és a héten a kollégáim, ami nekünk rendelkezésre áll, azt el fogják juttatni.”

Aztán megint hetekig nem kaptak választ, ezért a múlt héten írásban ismét rákérdeztek Gulyás minisztériumánál a fejleményekre. Erre azt a választ kaptuk: „A kormány megbízásából az MR Lakásalap Nonprofit Kft. munkatársai folyamatos kapcsolatban vannak a károsultakkal. A cél, hogy minden családnak az egyedi élethelyzetüknek megfelelő lakhatási megoldást találjanak. Az ingatlantulajdonosoknak a Lakásalap segítséget nyújt az ingatlanjuk értékesítéséhez, és a településen vagy a térségben értékbeszámítással megvásárolható vagy bérelhető csereingatlant ajánl fel a portfóliójából. A rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek szintén a településen vagy a térségben bérelhető ingatlant keresnek. A költözéssel, az ingatlanokkal kapcsolatos minden jogi ügyintézésben és bármilyen felmerülő költségben a Lakásalap segítséget nyújt az érintetteknek.” (A Lakásalapról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.)

A területileg illetékes bányahatóság egyébként az ősszel kimondta, hogy a bányavállalkozó hibázott az esetnél, ez pedig azt jelenti, hogy azoknak az ingatlan-tulajdonosoknak, akiknek házát elérte a lavina, kárt okozott a vállalkozás. Decemberben írta meg a 24.hu, állami revizorok derítették ki, hogy hibáktól hemzsegett a NER-közeli bánya, ahonnan Recskre ömlött a sárlavina.

Hogy ez okozhatja-e a kártalanítás csúszását, vagy sem, azt nem tudni, azt viszont az ott lakóktól tudjuk, hogy az állami kártalanítás a mai napig várat magára, a károsultak eddig semmilyen konkrét ígéretet nem kaptak. Az egyik recski érintett azt mondta a 24.hu-nak: továbbra sem láttak semmit a beígért 500 millió forintból, a bányavállalkozó tudomásuk szerint továbbra sem vállalja a felelősséget a sárlavináért, azt a szélsőséges időjárásnak tudja be, noha a környékbeli villámárvizekre éppenséggel számítani is lehet.

Magyar György, a recski károsultak egy részét képviselő ügyvéd azt mondta a napokban a 24.hu megkeresésére: kártérítési próbapert indítanak egy ingatlan esetében. Az ügyvéd megjegyezte, hogy a megyei rendőrség nemrég elrendelte a kárszakértő bevonását, ennek eredményével megvárják a per elindítását.

A Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság januári megkeresésünkre közölte: az ügyben jelenleg büntetőeljárás van folyamatban, melynek részleteiről nem tudnak tájékoztatást adni.

Fiák István Andezit Bau-nevű vállalkozása tavaly nyár végén kft.-ből zrt.-vé alakult át. Ugyanakkor az átalakulás előtti, 2023. január 1-jétől szeptember 21-éig tartó időszakra vonatkozó beszámolója már elérhető az Optenben.

Eszerint a bányacég a csonka 2023-as évben 89,5 milliós nyereséget produkált.

Az is kiderül a számokból, hogy 2022-höz képest a cég kötelezettségei 360 millióról 853 millió forintra nőttek: magyarán félmilliárdnyi tartozást halmoztak fel ebben az évben. Az eszközállomány mindeközben 360 millióról 1,16 milliárdra nőtt. (via 24.hu)

Címlapkép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?