Belföld

Orbán szerint a pénznek nincs szaga, de a tulajdonosának van

Orbán Viktor szerint szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni, mert Magyarországon 2023-at így “kivédték”, és közben “egyetlen penny” európai uniós támogatás sem érkezett.

Orbán Viktor szerint szertefoszlott az a mítosz, hogy az európai gazdaságban uniós tagállam uniós pénz nélkül nem tud boldogulni. A miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége rendezvényén arról beszélt, hogy 2023-at így “kivédték”, 2024-ben jól láthatóan visszatér a növekedés és közben “egyetlen penny” európai uniós támogatás sem érkezett Magyarországra, jól mutatja: lehet úgy szervezni a gazdasági életet, hogy csak saját erőforrásokra vagy piaci alapon bevont erőforrásokra építik a gazdaság növekedését az Európában megszokott pénzügyi transzferek helyett vagy nélkül.

Arra figyelmeztetett: nem szabad fölülni annak a mesének, miszerint a pénznek nincs szaga, hozzátette, hogy a tulajdonosának viszont van. Szerinte egyáltalán nem mindegy, hogy a pénz, a tőke kinek a kezében van.

Felidézte: megtanulta 2008-2009-ben, hogy amint elkezdtek kiszáradni a bankok Európában, forrásaikat a Magyarországon lévő külföldi bankok azonnal elkezdték hazavinni, hogy otthon tudják finanszírozni a vállalataikat. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy a magyar bankrendszer 50 százalékának mindig nemzeti kézben kell lennie, mert az ilyen és ehhez hasonló válságokat nem fogják tudni kivédeni – mondta el Orbán Viktor.

Bejelentette, hogy a kormány 10 eurós árcsökkentést hajt végre a vállalati energiaáraknál.  Az intézkedés részleteiről a miniszterelnök nem beszélt. (Az MTI nyomán)

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük