Külpol

Olasz külügyminiszter szerint nem a menekültekkel van a baj, hanem azokkal, akik útnak indítják őket

Nem a menekültekkel van baj, hanem azokkal, akik útnak indítják őket, és “nem tudunk mindenkit befogadni” – hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép kormánypárt vezetője a Famiglia Cristiana című katolikus hetilapnak.

Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy a római kormány migrációs politikája egyrészt az emberkereskedőkkel szembeni küzdelemre épül, másrészt a méltó életfeltételek biztosítására a törvényes migrációs folyosókon érkezők számára.

Harmadik pillérként az afrikai országokkal való gazdasági együttműködést és befektetést nevezte meg, ami “a gyökerénél adhat megoldást” a kivándorlásra.

“Nem arról van szó, hogy a menekültekkel van bajunk, hanem azokkal, akik elindítják őket. Egyébként sem tudunk mindenkit befogadni, mivel nem tudunk munkát biztosítani” mindenkinek – nyilatkozott Tajani.

Az olasz diplomácia vezetőjével készült interjú csütörtökön jelenik meg, de a Famiglia Cristiana előzetesen közölt néhány, a migrációra vonatkozó részletet a beszélgetésből.

Az olasz püspöki kar (Cei) hetilapjának nyilatkozva Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy az Albániában most épülő és a tervek szerint augusztus elsejétől működő migránstáborokban “semmilyen emberi jog nem sérül meg”.

A táborokat Olaszország fogja fenntartani, odaszállítják a tengeren érkezők egy részét. “Csak azok kerülnek majd az albániai központokba, akikre kiutasítás vár. Rövid ideig tartózkodnak majd ott, a visszatoloncolásukig. Így tehermentesítjük a dél-olaszországi táborokat. Kivételt a sérülékenyek jelentenek, köztük a nők és a gyerekek, akik nem kerülnek Albániába” – mondta Tajani.

Az olasz belügyminisztérium szerdai adatai szerint az év eleje óta több mint 26 ezren érkeztek az országba, miközben a tavalyi ugyanezen időszakban több mint 65 ezer bevándorlót regisztráltak, 2022 első félévében pedig több mint 28 ezer volt a számuk.

Matteo Piantedosi belügyminiszter egy korábbi interjúban példaként említette, hogy az afrikai országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően az utóbbi egy év alatt
több mint kilencven százalékkal visszaesett az Elefántcsontpartról érkezők száma.

A belügyminiszter bejelentette: Róma azon dolgozik, hogy 2026-tól a menedékkérelmeket ha nem is a származási országokban, de a tranzitállamokban tudják benyújtani az igénylők, és ott történjen az elbírálás, ami szintén segítene az illegális migráció és a veszélyes tengeri átkelések feltartóztatásában.

Fotó: Piaxaby

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük