Pletykafészek

Nem hiszi el, mennyibe kerül egy kilogramm a világ legdrágább sajtjaiból

Az igazi gourmand sajtkedvelők hajlandók horribilis összegeket áldozni kedvencükért, még ha azok egy kisebb vagyonba kerülnek is. Bemutatjuk a világ 5 legdrágább sajtját, amelyek ára messze túlszárnyal minden képzeletet. Valamennyit Európában gyártják, ám talán meglepő, de a világ legdrágább sajtja nem Franciaországból, és nem is Hollandiából származik. Mutatjuk a méregdrága különlegességeket.

Extra Old Bitto – 121 ezer forint per kilogramm

A lista ötödik helyére a világ legidősebb ehető sajtja, az Extra Old Bitto került fel, amely azon túl, hogy korát tekintve már jogosítványt is szerezhetne, rettenetesen büdös is. Nevét a Bitto folyónak köszönheti, és 1996 óta eredetvédelmet élvez.

A Bittót mindössze 12 termelő gyártja az egész világon az olaszországi Lombardiában található Valtellina-völgyben, de csak a nyári hónapokban, amikor a tehenek a magashegyi réteken legelnek.

Wyke Farm Cheddar – 161 ezer forint per kilogramm

A délnyugat-angliai Somersetben található Wyke Farmon 1861 óta termelik a cheddar ezen variációját, a sajt pontos receptúráját azonban a mai napig hétpecsétes titokként őrzik – írja a Világgazdaság.

A tulajdonos Clothier család már több mint 200 éve gazdálkodik ezen a területen. Az eredeti sajtreceptet Ivy Clothier készítette el hobbiból.

A Wyke Farms az Egyesült Királyság legnagyobb független sajtgyártója. Cheddarját kategóriájában a világ legjobbjaként tartják számon, és online is árulják.

White Stilton Gold  – 363 ezer forint kilogrammonként

A harmadik helyezett a listán a jellegzetes ízéről ismert White Stilton Gold brit kéksajt, amelyet az Egyesült Királyságban hat üzemben készítenek, és előállításához helyi pasztőrözött tehéntejet használnak.

A White Stilton Gold a világ legdrágább tehéntejből készülő sajtja, ezt a különlegességet kizárólag az angliai Long Clawson nevű településen gyártják. A sajt a celebek nagy kedvence, a recept részét képezik ugyanis ehető aranydarabkák és egy bizonyos aranyos-fahéjas pálinka is.

Ezt a sajtot a gyártó eredetileg egy karácsonyi meglepetésnek szánta, népszerűségét látva azonban felvette az állandó kínálatába.

Jávorszarvassajt – 403 ezer forint per kilogramm

Jávorszarvas tejéből sajtot készíteni nem sokaknak jut eszébe: egészen pontosan egyetlen helyen szánták rá magukat az egész világon.

Bjursholmban, Észak-Svédországban, egy családi gazdaságban, a The Elk House nevű farmon három jávorszarvas, Gullan, Juna és Haelga tejéből készítik a sajtokat, mégpedig négyfélét: ezek közül a feta a legnépszerűbb, amit növényi olajban tartósítanak. Emellett a magas fehérjetartalmú tejből készítenek még a camemberthez hasonló, lágy, fehér sajtot nemespenésszel bevonva, illetve krémes kéksajtot és szárított kéksajtot is.

Pule – 484 ezer forint per kilogramm

A lista első helyezettje a szamártejből készülő Pule, amelyet mindössze egyetlen szerbiai farmon állítanak elő, egy kilogrammjához közel 25 liter tejet használnak fel. Olyan, mint egy jól morzsálódó feta, fehér és omlós állagú, és legalább annyira gazdag ízvilágú, mint egy spanyol Manchego.

A Pule egészen pontosan 60 százalékban szamár, kisebb részben pedig kecsketejből készül, az árát viszont azon túl, hogy csak egy helyen gyártják a világon, az is nagyban növeli, hogy a szamarak csak az év hat hónapjában adnak tejet, és akkor is csak nagyon kis mennyiséget.

A szerb–magyar határtól kétszáz kilométernyire található a Zasavica természetvédelmi terület és rezervátum, amely nemcsak mesebeli lankáiról híres, hanem arról is, hogy számos veszélyeztetett faj otthona. Itt készül a pule is, kizárólag a Szerbiában és Montenegróban őshonos balkán szamarak tejéből. A rezervátum tulajdonosa és üzemeltetője Slobodan Simić.

Fotó: Pixabay

(via origo.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények