Belföld

Nem hiszel majd a szemednek mennyibe kerül majd idén a húsvéti sonka

A közelgő húsvéti ünnep kapcsán egyre több figyelem irányul a hagyományos húsvéti ételek árainak alakulására.

A sonka, mint az ünnep elengedhetetlen része, kiemelt figyelmet kap a fogyasztók és a szakértők körében egyaránt. Az elmúlt években tapasztalható áremelkedési trendek alapján pedig aggályok merülnek fel afelől, hogy idén mennyivel drágább lesz ez a kedvelt húskészítmény.

A Húsiparosok Szövetségének elnöke, Éder Tamás, szerint a piaci logika alapján várható, hogy a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús árában. Ennek fő oka, hogy a német sertéshús jegyzés az elmúlt időszakban jelentős mértékben emelkedett, ami általában befolyásolja a hazai fogyasztói árakat is. Éder Tamás szerint a sertéscomb ára 2020 óta jelentős mértékben, akár 30%-kal is emelkedett.

A sertéshús áremelkedése mögött több tényező is áll, köztük a sertéságazat súlyos problémái és az általános élelmiszer-infláció is. A sertéságazat 2023-as nehéz éve után, amelyben a felvásárlási árak magasak voltak, sok húsipari vállalkozás jelentős veszteséget könyvelt el. A sertéscomb árának növekedése és a fogyasztói vásárlóerő csökkenése pedig további kihívások elé állítja az iparágat.

Hogyan hat ez a fogyasztókra?

Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsvéti sonka ára várhatóan emelkedni fog az idei szezonban. A sertéscomb drágulásával és a feldolgozók költségeinek növekedésével számolva ez nem meglepő. Ugyanakkor az áremelkedés nem feltétlenül egyenletes lesz minden termék kategóriában.

A hagyományos, hosszú érlelésű sonkák esetében nagyobb mértékű áremelkedés várható, mivel ezek a termékek hosszabb feldolgozási időt és magasabb minőségi követelményeket igényelnek. Azonban a gyorsérlelésű, gyorspácolt sonkák ára akár stabil is maradhat vagy enyhén csökkenhet a sertésárak esése miatt.

Mit várhatunk a jövőben?

Az árak alakulását több tényező befolyásolja, beleértve a sertéságazat helyzetét, a fogyasztói vásárlóerőt és az általános élelmiszer-inflációt. Bár a sertésárak csökkenése némi megkönnyebbülést jelenthet a húsiparnak, a fogyasztói vásárlóerő felébredése és a vásárlási szokások változása nélkül érdemi javulásra nem lehet számítani.

Összességében tehát a húsvéti sonka árának emelkedése várható, bár az áremelkedés mértéke és az egyes termékkategóriák közötti különbségek változatosak lehetnek. A fogyasztóknak érdemes figyelemmel kísérniük az árváltozásokat, és szükség esetén alternatív megoldásokat keresniük az ünnepi étkezésekhez. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények