Pletykafészek

5 zöldség és gyümölcs, amit sose tarts hűtőben!

Lehet, hogy azt hiszed, ezek számára a hűtő a legjobb hely, de nagyon tévedsz!

Bevásárlás után igyekszel mindent bezsúfolni a hűtődbe, akár tél van, akár nyár? Talán azért csinálod így, mert te is azok közé tartozol, akik úgy gondolják, hogy ez a legjobb és legbiztonságosabb módja annak, hogy sokáig frissek maradjanak a finomságok?

Most nem tejtermékekről és husikról van szó, hanem zöldségekről és gyümölcsökről, amiket sokan indokolatlanul tárolnak a hidegben. Pedig nem csak értelmetlen, de az állaguknak és az ízüknek sem tesz jót ez a hőmérséklet.

A következő élelmiszereket érdemes megjegyezned, hogy ha legközelebb feltankolsz belőlük, még véletlenül se a hűtőben landoljanak!

Paradicsom

Ha esetleg termesztettél paradicsomot, akkor biztosan tudod, hogy ez a finomság imádja a meleget és utálja a hideget. Épp ezért a hűtőben elég hamar fonnyadtak lesznek: persze főzéshez fel lehet őket használni, de nyersen nem lesz túl élvezetes az ízük. Jobban jársz, ha egy nem túl napos helyen tartod őket akár a konyhában, akár a kamrában – de nem kell, hogy hideg legyen!

Bazsalikom
A paradicsom és a bazsalikom csodásan működnek együtt az ételekben, és még a szükségleteik is hasonlóak: a friss fűszernövény is imádja a meleget! A hűtőben pillanatok alatt fonnyadt lesz, ellenben ha a pulton, napfánytől viszonylat védett helyen tartod és elég vizet kap, akkor sokáig bírni fogja! Ha pedig csak egy friss csokor bazsalikomot szerenél be a hétvégi menühöz, az is kibírja egy pohár vízben pár napig: csak cseréld naponta a vizet, és szintén ódv a fénytől!

Krumpli

A krumpli szereti a hűvös helyeket, de nem a hideget! Ezt tartsd észben, mielőtt besúvasztod az előre vásárolt burgonyát a hűtő aljába, a zöldségek közé! A hidegben ugyanis a krumpliban lévő keményítők hamarabb alakulnak cukorrá, így egészen más lesz az étel íze, mint egyébként. Sok lakáshoz nincs kamra vagy pince, ám van megoldás: a lakás egy hűvös pontján tartsd a krumplit papírzacskóban. Ez sokkal jobb, mint a műanyag szatyor, mert tud szellőzni a zöldség!

Avokádó

A listán ott van még nagy kedvencünk, az avokádó is! Az avokádó akkor kezd el érni, amikor leszedik a fáról, szóval ha kőkemény, még elég éretlen gyümölcsöt vásárolsz, majd beteszed a hűtőbe, akkor ezzel csak lassítod az érési folyamatot. Másrészt viszont ha szépen érett avokádót vettél, amit még pár napig nem akarsz megenni, azt simán beteheted a hűtőbe, mert így több napig is eláll! Szóval a még éretlen avokádó mehet a napfényes konyhapultra, az érett pedig a hűtőszekrénybe! (via joy.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények