Külpol

Nagy bejelenés – Így van most a rákkal küzdő Katalin hercegné

A walesi hercegné, Kate Middleton pénteken nyilvánosságra hozta, hogy kemoterápiás kezelésben részesül rákdiagnózisa után.

A kemoterápia célja a daganatos sejtek elpusztítása, amit gyakran alkalmaznak közvetlenül a rák kezelésére vagy annak érdekében, hogy a daganatot zsugorítsák műtét előtt. Katalin hercegné esetében ez a kezelés megelőző céllal történik, remélve, hogy ezzel megakadályozható a betegség kiújulása.

Vilmos herceg felesége, a 42 éves Kate Middleton, február végén kezdte meg ezt a kezelést. Kezdetben úgy vélték, hogy műtétje nem rákos megbetegedés miatt szükséges. Azonban későbbi vizsgálatok kimutatták a rák jelenlétét. Ennek eredményeképpen orvosai egy megelőző kemoterápiás kúrát javasoltak neki.

A megelőző kemoterápia, más néven adjuváns kemoterápia célja a rák visszatérésének megakadályozása azután, hogy az elsődleges daganatot eltávolították.

A rák áttéteket is képezhet, amikor apró rákos sejtek leválnak és máshol telepednek meg. Ezek az új megbetegedések nehezen felismerhetőek, ezért gyakori az onkológusok tanácsa a megelőző kemoterápiás kezelésre.

Ez a terápia infúzió vagy tabletta formájában történik, amelyek segítségével a gyógyszerek eljutnak a vérbe és így hatnak az egész szervezetre.

Több mint 100 féle kemoterápiás gyógyszer létezik, mindegyik citotoxikus hatású – mérgezőek a sejtekre -, de leginkább azokra hatnak erőteljesen, amelyek gyorsan osztódnak.

A kemoterápia mellékhatásai között szerepel hajhullás vagy ritkulás, fáradtság, könnyebb véraláfutás és vérzés, fertőzésekre való fokozott hajlam és emésztési problémák. A betegek gyakran kapnak további gyógyszereket is ezek enyhítésére.

Katalin konkrét ráktípusát nem tették közzé. Az Egyesült Királyságban évente körülbelül 375 000 új rákos megbetegedést diagnosztizálnak és 167 000 halál fordul elő emiatt. A túlélési arányok változnak attól függően, hogy milyen típusú rákról van szó. (via tudasfaja.com)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények