Belföld

Mi jöhet még? Alapítványi cigarettát szívhatnak a magyarok

A hódmezővásárhelyi Sánta család úgy döntött, hogy a komplett dohányipari és napelemes céghálóját vagyonkezelő alapítványok védőernyője alá tereli – számolt be az mfor.hu.

Nem is egy, hanem rögtön kettő vagyonkezelő alapítványról van szó:

  • SOLIDIUM CAPITAL Vagyonkezelő Alapítvány,
  • PROJECT SIX PRO Vagyonkezelő Alapítvány.

Hatalmas vagyonról lehet szó. Az Országos Dohányboltellátó Kft. (ODBE) 49 százalékos tulajdonosa a BAT Pécsi Dohánygyár, a többi 51 százalék pedig a Tabán Trafik Zrt.-é, amelynek több más magánszemély mellett a legnagyobb tulajdonrésze Sánta János József hódmezővásárhelyi vállalkozóé. Ő Lázár János miniszter jó ismerőse, és korábban az ő számítógépét is megjárta az a törvénytervezet, amelynek alapján végül újraszabták a dohánykereskedelmet Magyarországon.

A nemzeti trafikok ellátásának monopóliumát magáénak tudó vállalat a 2015-os létrehozása óta minden évben rekordot döntött, tavaly például 970 milliárd forintos forgalommal és 8,3 milliárd forintos profittal zárt. Az ODBE címe eleve a hódmezővásárhelyi Erzsébeti út 5/B, amely a két alapítvány címe is. Nos, a Tabán Trafik Zrt. eddig több cégen keresztül Sánta János Józsefhez és fiához, Sánta János Istvánhoz tartozott. Tavaly szeptember 7-e óta viszont már a két alapítvány a végső tulajdonos.

A másik nagy vagyonforrás pedig a Continental Dohányipari Zrt., amely eddig szintén az idősebb és az ifjabb Sánta Jánoshoz tartozott. Szintén tavaly szeptember óta viszont már az alapítványok döntenek a társaság vagyonáról. Nagy pénzről van szó: a dohányipari vállalat 2022-ben 63,7 milliárd forintos bevételt könyvelt el és 8,2 milliárd forintos nyereséget hoztak össze.

A SOLIDIUM CAPITAL Vagyonkezelő Alapítvány és a PROJECT SIX PRO Vagyonkezelő Alapítvány szinte ugyanakkor született. Előbbit tavaly szeptember 12-én jegyezte be a Szegedi Törvényszék és Sánta János István a képviselője, míg utóbbit szeptember 14-én és Sánta János József a kurátora.

A dohányiparon kívül újabban a megújuló energiában is utazik a Sánta család. A hvg.hu írta meg, hogy leányvállalatot indított el a hódmezővásárhelyi Solidium Capital Kft., amely az ifjabb Sánta János tulajdonában áll, és elsősorban megújuló energetikai projekteken dolgozik. A Green Essence Holdings Kft.-t kifejezetten külföldi befektetésre hozták létre. A Sánta család napelemes portfóliójának legalább 20 megawattnyi kapacitása van, amely 10 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Azt még az azóta bezárt zoom.hu írta meg, hogy Sánta és fia 2016-ban alapította meg a Solarbelt, Solarbeam, Solardeck és Solarbird nevű cégeiket. Azóta több új napenergiával foglalkozó cég alapítása is kötődik Lázár János jó ismerőséhez. Nos, mostanra valemennyinek a két új alapítvány lett a végső tulajdonosa. Összességében tehát hatalmas dohányipari és napelemes cégbirodalmat tereltek alapítványi háló alá. A Sánta család a Forbes gazdaglistájának is állandó szereplője. Legutóbb a 41. helyen szerepeltek 51,8 milliárd forintos vagyonnal. (via Mfor.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük