Külpol

Mennyi az órabér most az USA-ban?

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre februárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta a várt stagnálás helyett emelkedett az előző havihoz képest.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a mezőgazdasági ágazat nélkül számítva a foglalkoztatottak száma 275 ezerrel nőtt februárban a lefelé módosított januári 229 ezer után, meghaladva az elemzői várakozások átlagában szereplő 200 ezret.

A munkanélküliségi ráta februárban 3,9 százalékra, 2022. januárja óta a legmagasabbra emelkedett az előző három hónapban jegyzett 3,7 százalék után. Az elemzői várakozások átlagában februárra is 3,7 százalékos adat szerepelt.

A munkaerőpiaci részvételi arány az előző havival megegyezően 62,5 százalékon állt februárban is.

Az idei év második hónapjában az átlagos órabér éves szinten az elemzők által várt 4,4 százaléknál kisebb mértékben, 4,3 százalékkal emelkedett az előző hónapban regisztrált 4,4 százalékos növekedés után.

Februárban az átlagos órabér 0,1 százalékkal, 2022. februárja óta a leglassabb ütemben nőtt havi összehasonlításban az előző havi 0,5 százalékos emelkedés után, az elemzők által várt 0,3 százalékos bővülés helyett.

A heti átlagos munkaidő az elemzői várakozásokkal összhangban 34,3 óra volt februárban az előző hónapban jegyzett 34,2 óra után. (via profitline.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények