Pletykafészek

Melyik az egészségesebb? A hideg vagy a meleg víz? Elmondja a szakértő

Amikor a modellek felfedik szépségtitkaikat, újra és újra előkerül az a tipp, hogy igyunk sok vizet. Ez eddig rendben van, de azt, hogy a folyadék milyen hőmérsékletű legyen, eddig még senki nem árulta el. Most eláruljuk a hideg és langyos víz előnyeit.

A testünk körülbelül 70 százaléka vízből áll. Hogy ez így is maradjon, naponta legalább két litert igyunk meg belőle. Hiszen a kellő mennyiségű víz nemcsak az egészséghez szükséges, hanem szépít (hidratál) is. A szakértők tudják: ha elegendő folyadékot iszol, csodálatos ragyogásra és kevesebb bosszantó bőrhibára számíthatsz.

Eddig rendben. Innunk kellene. A kérdés csak az, milyet. Igyunk hideg vizet, üdítően hideget a hűtőből, vagy inkább meleget, egyenesen a tűzhelyről? Végül vannak, akik az előbbire, és vannak, akik az utóbbira esküsznek.

Minden ember más. Különböző szükségletei, problémái és betegségei vannak. Ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt a döntést mindenki maga hozza meg, ugyanis mindkét hőmérsékletnek vannak előnyei. Lássuk, mik ezek!

A hideg víz…

felébreszt

Fáradt vagy? Egy pohár hideg víz segíthet. Ivás közben felgyorsul a szívverés és felszabadul az adrenalin. Ha nehezen tudsz felkelni az ágyból reggel, vagy rossz délutáni mélypontjaid vannak, hűtsd le a folyadékot jégkockával, vagy idd közvetlenül a hűtőszekrényből.

emeli a hangulatot

Rossz kedved van? Az alacsony vízhőmérséklet aktiválja a szimpatikus ideget a gerincvelőben, ami fokozza az endorfin szintézist, és végül feldobja a hangulatot.

növeli a kalóriafogyasztást

Ha hideget iszunk, azt a szervezetnek először fel kell melegítenie – elvégre a testhőmérséklet néhány kivételtől eltekintve mindig változatlan marad. Ez a folyamat (a szakzsargonban termogenezisnek nevezik), sok energiába kerül és kalóriákat éget el.

A meleg víz…

  • segít leküzdeni a fájdalmat

Migrén vagy hasfájás? A felmelegített víz kitágítja az ereket, ellazítja az izmokat és az idegeket, valamint csökkenti a vérnyomást. A fájdalom sokkal gyorsabban elmúlik.

  • serkenti az emésztést

A kitágult erek miatt a meleg italok gyorsabban kerülnek a gyomrunkba. Az anyagcsere felgyorsul, a szervezet gyorsabban tudja feldolgozni az élelmiszereket, melyek gyorsabban áthaladnak a bélrendszeren, és rövidebb időn belül el is hagyják a szervezetet.

  • méregtelenít

A meleg vizet már régóta használják gyógymódként a kínai orvoslásban. Ott azt mondják, hogy a méreganyagok könnyebben felszabadulnak, ha felmelegítjük életelixírünket, és így gyorsabban távoznak belőlünk. (via kiskegyed.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények