Belföld

Meggyőző évkezdet a Richternél

2024 első negyedévében a gyógyszeripari bevételek 200 milliárd forintra (515 millió euró) emelkedtek, amely éves szinten 13%-os növekedést jelent, a tisztított EBIT pedig 9%-kal 64 milliárd forintra (166 millió euró) nőtt. Az árfolyamtisztított növekedés továbbra is magasabb volt amiatt, hogy változatlanul érvényesült a gyenge rubel negatív hatása.

  1. Az adózott eredmény 68 milliárd forintra emelkedett, mivel az árfolyamváltozások ezúttal nem realizált árfolyamnyereséget is eredményeztek (ellentétben az egy évvel ezelőtti jelentős árfolyamveszteséggel).
  2. Az első negyedévben a CNS (Neuropszichiátria) és Nőgyógyászati üzletágak voltak a növekedés fő hajtóerői, mivel a legtöbb kulcsfontosságú termék értékesítése erőteljesen nőtt.
  3. A meggyőző első negyedévi eredmények fényében a Richter menedzsmentje megerősítette a 2024-es teljes évre vonatkozó előrejelzését mind a gyógyszeripari bevételek (2,15-2,25 milliárd euró), mind a tisztított EBIT (725-750 millió euró) tekintetében.

A Richter Gedeon Nyrt. („Richter”) a mai napon ismertette a 2024 első negyedévi pénzügyi eredményeit.

gyógyszeripari bevételek éves szinten 13%-kal 200 milliárd forintra (515 millió euró) nőttek. Az árfolyamváltozásokat kiszűrve a bevételek növekedése 16%-os volt, ami a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzés tartomány felső sávjába esik. A beszámolási időszakban az árfolyamváltozás közel 3 százalékpontos eltérést okozott az éves szinten 19%-kal gyengébb rubelnek betudhatóan (ami elsősorban a General Medicines üzletágat érintette), amit csak részben ellensúlyozott a gyengébb forint.
Bár a szállítások ütemezése, valamint a nagykereskedők által végrehajtott készletleépítések, és -feltöltések hatással voltak az árbevételt, a legtöbb kulcsfontosságú termékünk esetében összességében jelentős forgalmat tapasztaltunk. Az első negyedévben a CNS és a Nőgyógyászati üzletág maradt a növekedés fő hajtóereje (mindkettő 20% feletti, árfolyamszűrt növekedéssel), míg a Biotechnológia üzletág bevételei – az alacsonyabb bázisnak köszönhetően – szintén megugrottak.

  • CNS (Neuropszichiátria) üzletág 2024 első negyedévében továbbra is rendkívül erős teljesítményt nyújtott. Az AbbVie által forgalmazott Vraylar® árbevétele 24%-kal nőtt, a Reagila® értékesítése pedig 35%-kal emelkedett a Richter saját hálózatában és a partnereknél egyaránt tapasztalt erőteljes növekedésnek köszönhetően.
  • Nőgyógyászati üzletág 2024 első negyedévében a növekedés kiemelkedő hajtóerejének bizonyult a Kínában, valamint a latin-amerikai és az észak-amerikai országokban elért nagyon erős teljesítménynek köszönhetően. Kínában és az Egyesült Államokban a növekedés bizonyos mértékig a kiszállítások időzítésének (partnerek újrakészletezéseinek) tudható be. A hagyományos nőgyógyászati portfólió lényeges növekedést generált, és az új, innovatív termékek (mint a Drovelis® és a Ryeqo®) értékesítésének felfutása is meggyőző maradt.
  • Biotechnológiai üzletág bevételei éves szinten 46%-kal ugrottak meg, mivel a CDMO bevételek nagyon alacsony bázisról emelkedtek, miközben a Terrosa® eladásai tovább nőttek.
  • General Medicines üzletág esetében a gyengébb rubel és a bázisidőszakhoz képest enyhébb influenzaszezon egyaránt negatív hatást gyakoroltak, amin a forgalmazók készletleépítései sem segítettek. Ezt csak részben tudta enyhíteni a folyamatos új termékbevezetések pozitív hatása.
  • K+F pipeline változásait az első negyedévben elsősorban a General Medicines üzletág állandó termékfejlesztési és piaci bevezetési tevékenysége magyarázza. A klinikai pipeline-ban lévő valamennyi CNS-projekt tovább haladt, ami a K+F költségek éves szintű növekedését okozta. A tocilizumab bioszimiláris programban (RGB-19) sikeresen teljesítettük a Fázis 1 vizsgálatokat a partnerünkkel való együttműködés keretében.

bruttó fedezet (gyógyszergyártási szegmens) 13%-kal 141 milliárd forintra nőtt, a bruttó fedezeti hányad pedig a kedvezőtlen devizaváltozások ellenére 2024 első negyedévében marginálisan (0,2 százalékponttal) 70,2%-ra javult.

tisztított EBIT (gyógyszergyártási szegmens) elérte a 64 milliárd forintot (166 millió euró), ami 9%-os növekedést jelent éves szinten. Az árfolyamszűrt tisztított EBIT 178 millió eurót tesz ki, ami 17%-os növekedést jelent, az egész évre vonatkozó előrejelzéssel összhangban. A CNS és a Nőgyógyászati üzletágak voltak az eredménynövekedés fő mozgatórugói, míg a Biotechnológiai üzletág EBIT veszteségei csökkentek.

riportált EBIT 63,6 milliárd forint volt, mivel ebben az időszakban csak kisebb korrekciós tételek jelentkeztek.

Az (anyavállalat tulajdonosaira jutó) adózott eredmény 68,2 milliárd forint volt, 74%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. A profit továbbra is rendkívül ingadozó a jelentős árfolyammozgások miatt, ami az első negyedévben túlnyomórészt nem realizált árfolyamnyereségben mutatkozott meg (a működőtőke tételeken), az egy évvel ezelőtti nagymértékű árfolyamveszteséggel ellentétben.

szabad cash flow (M&A tevékenység előtt) 53 milliárd forintot tett ki 2024 első negyedévében, ami jelentős, 35%-os növekedést jelent éves szinten, amihez hozzájárult az erős működési cash flow és az árfolyamnyereség. Az akvizíciók (a Formycon tranzakció) és egy kisebb mértékű részvényvisszavásárlás a szabad cash flow nagy részét felemésztette, amely miatt csak kis mértékű nettó pénzeszköz-felhalmozódás realizálódott. A következő negyedévben valószínűleg további lényeges pénzkiáramlási tételek várhatók, ideértve a 78,8 milliárd forintos osztalékfizetést (ahogy azt a közgyűlés jóváhagyta) és a korábban bejelentett Helm tranzakciót (amennyiben sikeresen lezárul az időszak során).

A beszámolási időszak során bejelentettük a bioszimiláris készítmények egyik vezető fejlesztő vállalatába, a Formyconba történő stratégiai befektetést, valamint a Richter-Helm vegyesvállalatok teljes HELM részesedésének kivásárlásáról szóló megállapodás aláírását. Ezek a tranzakciók jelentős lépések a Biotechnológiai üzletágunk megerősítésében. A beszámolási időszakot követően Richter azt is bejelentette, hogy ajánlatot tett és tárgyalásokba kezdett a Mithra Pharmaceuticals bizonyos eszközeinek megvásárlására a nőgyógyászat terén.

Orbán Gábor vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta:

„Meggyőzően kezdtük az évet, minden üzletágunk jól teljesít. A forgalmazók által végrehajtott készlet leépítések és -feltöltések némi zajt okoztak az orosz, a kínai és még az amerikai adatokban is, de a mögöttes volumennövekedés általában erős volt, és a legtöbb kulcstermékünk egészséges ütemben növekedett. A K+F költségek alacsony bázisról jelentősen emelkedtek, de ez összhangban van a terveinkkel, és klinikai programjaink előrehaladását mutatják.
Az erős első negyedéves eredmények alapján megerősítjük a 2024-es bevételi és tisztított EBIT előrejelzésünket. Két tranzakció van mögöttünk, és továbbiak vannak folyamatban, így az év vége előtt minden egyes üzletágban jelentős előrelépésre számítok.”

Forrás: Richter Gedeon Nyrt.

Fotó: Pixabay

Támogasd a Közbeszédet!