Külpol

Megelőzte Japánt, így Németország lett a világ harmadik legnagyobb gazdasága

A német gazdaság úgy ért fel a dobogóra, hogy hónapok óta recesszióval küzd, mert közben Japánban is visszaesés volt, és még a jen is sokat gyengült – írja az Euronews.

A japán gazdaság visszacsúszott a negyedik helyre a globális rangsorban, miután a GDP-je éves összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkent a tavalyi év utolsó három hónapjában. Bár az egész 2023-as évre 1,9 százalékos növekedést regisztráltak, az év második fele nagyon rosszul sikerült, a harmadik negyedévben 2,9 százalékos volt a visszaesés.

Mivel egymás után két negyedévben is zsugorodott a japán gazdaság, ezzel közgazdásznyelven technikai recesszióba került (ahogy nemrég még a magyar is abban volt, 2023 harmadik negyedévében aztán sikerült újra kisebb növekedést produkálni).

Eközben a német gazdaság sem muzsikált különösebben jól, 2023 utolsó negyedévében az előző negyedévhez képest 0,3 százalékos, az előző év azonos időszakához képest 0,2 százalékos GDP-csökkenést regisztráltak.

Az uniós gazdaság motorjához hasonlóan az egész térség szenved. Az eurózóna stagnál, uniós szinten is egészen minimális, 0,1 százalékos növekedésre számítanak, miközben az ír gazdaság majdnem 5, az észt pedig 3 százalékkal esett vissza az utolsó negyedévben. A mérsékeltebb visszaesés, és főleg a japán jen jelentős gyengülése a dollárhoz és az euróhoz képest azonban elég volt ahhoz, hogy Németország felkerüljön a legnagyobb gazdaságú országok dobogójára, az Egyesült Államok és Kína mögé. (via Euronews)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?