Külpol

Ennyi volt! Az ukránok 2025-től leállítják az Európába irányuló orosz gáz tranzitját

“Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat.”

A Naftohaz ukrán állami gázvállalat a szerződés 2024 végi lejárta után nem kívánja folytatni az orosz gáz Európába irányuló tranzitját – jelentette ki Olekszij Csernisov, a vállalat igazgatótanácsának elnöke az ukrán Szabadság Rádiónak adott interjújában a hét végén.

A Naftohaz vezetője kifejtette, hogy Ukrajna elsősorban azért készül leállítani a gáztranzitot, mert szerinte Oroszország nem teljesíti maradéktalanul a szerződésben foglaltakat. A Gazprom orosz gázvállalat a szerződésben foglaltak ellenére nem fizet a jelenleg orosz megszállás alatti területen lévő Szohranyivka gázmérő állomáson keresztüli szállításért, ezért a Naftohaz nem jut elegendő pénzügyi forráshoz a tranzitköltségek fedezésére. Csernisov szavai szerint Ukrajna ennek ellenére jelenleg még teljesíti kötelezettségeit, és biztosítja a gázszállításokat az európai országok felé.

“Most még nem foszthatjuk meg az Európai Unió egyes országait, amelyek egyébként partnereink, attól, hogy gázt kapjanak és felkészüljenek a télre” – magyarázta a Naftohaz vezetője. Hozzátette: az EU azt tervezi, hogy 2027-ig teljesen felhagy az orosz gáz fogyasztásával, ezért nem ragaszkodik az ukrán tranzit folytatásához.

Címlapkép: Pixabay

Vélemény, hozzászólás?