Gazdaság

Matolcsy György is felszólalt a pekingi „Egy övezet, egy út” fórumon

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is felszólalt a pekingi Egy övezet, egy út fórum tematikus rendezvényén, ezen felül a jegybank elnöke a kínai pénzügyi rendszer számos vezetőjével tárgyalt Kína és Magyarország további pénzügyi és gazdasági együttműködési lehetőségeiről – közölte az MNB szerdán az MTI-vel.

A jegybank tájékoztatása szerint a Thematic Forum on Think Tank Exchange of the 3rd Belt and Road Forum for International Cooperation című nemzetközi konferencián tartott előadásában Matolcsy György arról beszélt, hogy Magyarország keleti nyitás politikája jól illeszkedik Kína Egy övezet, egy út kezdeményezéséhez, amelyhez ezért is csatlakozott Magyarország Európából elsőként.

Az MNB elnöke a rendezvényen arra is kitért, hogy a kezdeményezés multilaterális együttműködési platformmá fejlődése hozzájárult ahhoz, hogy Eurázsia szerepe és súlya az elmúlt években nőtt. A világ gazdasági súlypontja Kína és más feltörekvő ázsiai gazdaságok miatt áthelyeződik, így az Európai Unió versenyképessége nagyban függ a Kínával való együttműködéstől.

Matolcsy György kiemelte, hogy a 21. század megnyeréséhez Magyarországnak a magas hozzáadott értékű üzleti tevékenységeket kell kihasználnia, hogy versenyképessége új szintre emelkedjen. Ebben a tekintetben a tudásátadás és a hozzáadott érték közös létrehozása kulcsfontosságú Magyarország számára a Kínával és az Egy övezet, egy út kezdeményezés más országaival való partnerségben.

A jegybankelnök a fórumon számos egyeztetést folytatott a Magyar Nemzeti Bank kiemelt kínai állami partnereivel: a kínai Államtanács Fejlesztési Kutatóközpontjának (DRC) vezetőjével, Lu Hao miniszterrel, akivel megállapodtak a további szakmai együttműködés irányaiban. Emellett kínai kereskedelmi bankok vezetőivel is egyeztetett, így az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) és a China Construction Bank (CCB) képviselőivel. A találkozók nemcsak az MNB külföldi kapcsolatait erősítik, hanem a Magyarország és Kína közötti pénzügyi és gazdasági kapcsolatokra is pozitív hatást gyakorolnak – olvasható az MNB közleményében.

Vélemény, hozzászólás?