Gazdaság

Már infláció feletti betéti kamatokat kínálnak a bankok

Ilyet is régen láttak a banki ügyfelek: a legjobb betéti ajánlatok kamata megelőzte az inflációt. Egy-két éves lekötésnél akár már egész szép reálkamatot kínálnak, ha a pénzromlás mértéke 2024-ben valóban 6 százalékra mérséklődik, aztán pedig még lejjebb megy – derül ki a Bank360.hu összegzéséből, melyről hétfőn tájékoztatta a cég a Közbeszédet.

A jegybanki kamatcsökkentések hatására ugyan a banki betétekre kínált kamatok is olvadásnak indultak, azonban az infláció meredek csökkenése most sokkal vonzóbbá teszi annak a néhány banknak az ajánlatát, amely valóban verseng az ügyfelek pénzéért. A pénteken közölt 7,9 százalékos éves inflációs adat hosszú időn után először alacsonyabb, mint a bankok kínálatában található legjobb lekötött betéti kamatok. Ha pedig a 2024-re várt 6 százalékos inflációhoz viszonyítjuk a legmagasabb egyéves betéti ajánlatot, akkor az már 2,25 százalékos reálkamatot tartalmaz. Másfél és kétéves lekötésnél pedig ennél is jobb a helyzet – természetesen abban az esetben, ha az inflációs prognózisok ezúttal helytállónak bizonyulnak.

A nagybankok többsége egyáltalában nem kínál a jelenlegi vagy a várható inflációhoz mérhető kamatot az ügyfeleknek betétlekötés esetén. Annál a néhány banknál azonban, amelyik harcol a betétekért, most már egész szép kamatot érhetnek el az átlagügyfelek is. Az elmúlt időszak ajánlatmódosításait követően 24 hónapon belül a legváltozatosabb futamidőkre lehet lekötni náluk a pénzt 8 százaléktól kezdődő kamatokért – írja az aktuális kínálatot bemutató Bank360.hu.

A Cetelem a legvonzóbb ajánlatot kétéves lekötésre adja: ennél 8,75 százalékos az éves kamat. 18 hónapos lekötésre 8,50 százalékos éves kamatot kínál, míg a hagyományosnak mondható 12 hónaposra 8,25 százalékot. Nyolc hónapra pedig éppen 8 százalékot, ami már hajszálnyival magasabb az aktuális inflációnál. A lekötés nélküli, azaz látra szóló betéti ajánlata sem marad el ettől sokkal, hiszen annak éves kamata 7 százalék.

A Gránit Banknál a legmagasabb kamat a 13 hónapos lekötéssel érhető el. A KamatMax Plusz betét erre az időre 9,5 százalékot kínál, ennél azonban fontos tudni azt is, hogy ez egy változó kamatozású ajánlat. Az éves kamat mértéke a jegybanki alapkamathoz van kötve, annak 2 százalékponttal csökkentett értéke. A várhatóan folyamatosan tovább csökkenő alapkamattal együtt ez is kisebb lesz, így a lekötési idő végén derül ki majd az ügyfeleknek, hogy 13 hónap alatt ténylegesen mennyit is fialt a pénzük. Aki biztosra akar menni, annak a Gránit a KamatMax 6 hónapos lekötést kínálja évi 9 százalékos kamattal, amihez számlanyitást és és aktív számlahasználatot is elvár. A szintén fix kamatot kínáló eBank betét 3 hónapos lekötéssel évi 8,50 százalékot kínál, a Tripla3 betét ugyanilyen hosszú lekötésre 8,20 százalékot. A Szimpla lekötött betét, amelyik nincs külön feltételekhez kötve, 8 százalékos éves kamattal érhető el, 1, 2, 3, 6 hónapra.

A MagNet Bank Hello forint betétje 6 hónapos lekötés mellett 5,25 százalékos éves kamatot kínál, a lekötött összegtől függően pedig bónusz is jár az ügyfeleknek. A minimum leköthető 500 ezer forint után 7500 forint a bónusz összege, a maximum 10 millió forintra pedig 150 ezer forintot kínál a bank. A Prizma forint betétnél 3, 6 és 12 hónapos lekötés közül lehet választani, a kamat pedig 9,10, 8,30 és 7,02 százalék, vagyis itt minél rövidebb időre kötjük le a pénzt, annál magasabb az éves kamat.

Az Aktív Plusz Közösségi betét 3 éves lekötésre, 3 hónapos kamatfizetésre kiemelt és normál kamatot is kínál. A kiemelt kamat 9 százalék, a normál kamat a jegybanki alapkamathoz van kötve, az éves kamat jelenleg 4,75 százalék. A 2 éves Hűség betét 3, 4 és 6 hónapos kamatfizetési időszakkal is választható, az éves kamat pedig minden esetben magasabb az első kamatfizetési időszakban, mint a lekötési idő további részében. A kiemelt, majd a normál kamat

  • 3 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7, később 6,25 százalék,
  • 4 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7,25, később 6,25 százalék,
  • 6 hónapos kamatfizetési időszakot választva 7,50, később 6,25 százalék.

Ezen felül a kamatprémium 0,20 százalék.

Az Oberbank legkedvezőbb betétje azok számára elérhető, akik legalább 8 millió forintot lekötnek. A kamatok az alábbiak szerint alakulnak:

  • 1 hónapos lekötés esetén a kamat 9 százalék,
  • 2 hónapos lekötés esetén a kamat 8,75 százalék,
  • 3 hónapos lekötés esetén a kamat 8,50 százalék,
  • 6 hónapos lekötés esetén a kamat 8,25 százalék,
  • 9 hónapos lekötés esetén a kamat 8 százalék,
  • 12 hónapos lekötés esetén a kamat 7,75 százalék.

A TOP betéthez azonban elegendő 100 ezer forinttal indítani. 3 és 6 hónapos lekötési időt választva 7,25 százalék a kamat, 9 hónapnál 7 százalék, 12 hónapnál 6,50 százalék, 18 hónap esetén pedig 4,85 százalék.

A nagybankok közül az OTP  kínál speciális esetben ezekhez mérhető kamatot. A Prémium forint betétje fél éves lekötésre nyújt 7 százalékos kamatot. Ennek a feltétele, hogy az ügyfélnek legyen Bázis bankszámlája, ami mellé a Prémium Next szolgáltatást is igénybe veszi. Utóbbinál alapfeltétel a legalább nettó 700 ezer forintos rendszeres jövedelem vagy a legalább 10 millió forintos megtakarítási összeg. Mindkét akciós ajánlatnál legalább 100 ezer forintot kell lekötni.

Címlapkép: Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?