Belpol

Macron helyretette Orbánt: „Nem szabadna kétoldalú találkozókkal gyengíteni az európai egységet”

Emmanuel Macron francia elnök elítélte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért Vlagyimir Putyinnal orosz elnökkel találkozott Pekingben a múlt héten a the Guardian tudósítása szerint – írja a 24.hu.

– Ebben a helyzetben, amiben vagyunk Oroszországgal, nem szabadna kétoldalú találkozókkal gyengíteni az európai egységet – fogalmazott Macron az EU-csúcs után Brüsszelben. Macron szerint senki sem tudja megtiltani Orbánnak, hogy találkozzon Putyinnal, de Európa legádázabb ellenségével történő találkozó után össze kellett hívni az uniós tagállamok vezetőit. Macron elmondása szerint szemrehányást tett Orbánnak a többi uniós vezető előtt.

Macron kitért Orbán október 23-i beszédére is, amelyben a magyar politikus lényegében az 56-os orosz megszállókhoz hasonlította az Európai Uniót.

– Brüsszel nem támadta meg, nem foglalta el Magyarországot. Magyarország önként döntött úgy, hogy csatlakozik az Európai Unióhoz. Ez egy szuverén döntés, amely bizonyos korlátokkal jár, mivel mindannyian úgy határoztunk, hogy a szuverenitásunk egy részét átruházzuk az Európai Unióra. Valamennyien – adott leckét az uniós jogból a francia államfő. (via 24.hu)

Címlapkép: Benkő Vivien Cher/MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda

lapszemle

lapszemle

Vélemény, hozzászólás?