Belpol

Hiller István bemutatta: így rendezné 5 pontban az MSZP a felsőoktatás helyzetét

Hiller István szerda reggeli sajtótájékoztatóján elmondta, a világban jelenleg tudásalapú verseny zajlik. Az, hogy melyik ország miképp teljesít, meghatározza a következő évtizedeket.

A kormány és az EU között zajló viták a magyar tehetségek külföldre vándorlását eredményezik, az MSZP szerint a kormánynak elő kell állni olyan javaslatokkal, melyekkel rendeződik a magyar felsőoktatás helyzete – tájékoztatta a Közbeszédet Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, egykori oktatási és kultuszminiszter.

A volt miniszter ismertette, az oktatás ügye minden nap emberek tömegének életét befolyásolja, a felsőoktatásban pedig jelenleg hatalmas problémák vannak. Oktatók, egyetemi dolgozók ezrei írták alá azt a petíciót, mely a tisztességes fizetéseket követeli, így az ELTE, a BME és a Zeneakadémia dolgozói is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Mindhárom egyetem, ugyan különböző területen, de meghatározó szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban. Ezekben az intézményekben egy a közös: nem voltak hajlandók a kormány által erőltetett alapítványi modellbe olvadni. Azokon az egyetemeken volt csak béremelés, ahol engedelmeskedtek a kormány akaratának – tette hozzá Hiller.

A szocialista politikus szerint nem helyes, hogy a magyar állam tulajdonából kikerült az összes vidéki tudományegyetem. Szerinte hatalmas hiba, hogy az alapítványba szervezett egyetemeket komoly szankciókkal sújtja az EU, melyeknek a tanulók látják a kárát.

Az MSZP javaslatai a felsőoktatás helyzetének rendezésére a következők:

  • Kezdődjenek tárgyalások, a kormány biztosítson méltányos béremelést a felsőoktatásban dolgozók számára.
  • A kormány vizsgálja felül az alapítványi modell működését.
  • A kormány tegyen lépéseket, hogy a magyar felsőoktatás visszakerüljön az uniós vérkeringésbe.
  • A kormány ne sújtsa hátránnyal azokat az egyetemeket, melyek autonómok maradtak.
  • A Zeneakadémia kapja vissza önállóságát, hogy ismét tisztán a művészetről szóljon az intézmény munkája.

Címlapkép: Hiller István sajtótájékoztatója / Közbeszéd képernyőfelvétel

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.