Belpol

Végzetes következménye lehet a kormány tervének az új szülészetek létrehozásáról

Eleve kudarcra van ítélve a kormány terve, miszerint a nők komplikációmentes várandósság esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének: nem egy eset bizonyítja, hogy végzetes következményekkel járhat, ha váratlan helyzetekben nincsen megfelelő orvos a közelben – erről közös közleményben tájékoztatta a Közbeszéd szerkesztőségét Dr. Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter és Dr. Sztakó Péter szülész-nőgyógyász szakorvos, az Egészségügyi Kabinet tagja.

Az Árnyékkormány szerint a szakemberhiányt nem lehet úgy csökkenteni, hogy egyre több helyen lehet szülni, hiszen így egyre több helyen nem fog rendelkezésre állni megfelelő szülész szakorvos. Hozzátették, hogy bármilyen szülőszobákat is hoz létre a kormány, csak akkor lesz biztonságos, ha felkészült szakembergárda és modern eszközök is vannak a közelben.

A DK politikusai leírták, hogy ezt sokszor még a nagyvárosi kórházakban sem tudják biztosítani, nemhogy a tervezett megszaporodott osztályokon.

Közleményükben kiemelték, hogy “dilettáns ötletelések helyett a meglévő szülészeti osztályok biztonságos működését kell a kormánynak biztosítania: a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány a szociáldemokrata fordulat után megfelelő díjazással és megbecsüléssel el fogja érni, hogy ne csak a milliárdos elit, hanem minden magyar anya biztonságos hátterű szülészeti osztályokon hozhassa világra a kisbabáját”.

Fotó: Pixabay

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.