Belföld

Üljön le mielőtt elolvassa: Dömötör Csaba elárulta, miért kell megint nemzetileg konzultálni

A Brüsszellel való sok vita miatt kell a nemzeti konzultáció – állítja Dömötör államtitkár. Vajon észrevették, hogy ez már régen lejárt lemez és borzalmasan unalmas? Nem úgy tűnik… folytatják, valakinek ez jó biznisz.

A kormány szerdán arról döntött, hogy nemzeti konzultációt indít, mert sok olyan vitája van – alapvetően a brüsszeli intézményekkel -, amely befolyásolja Magyarország gazdaságát és biztonságát, végső soron pedig azt, hogy a saját kezünkben tudjuk-e tartani a jövőről szóló döntéseket – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebookon megosztott videójában.

Dömötör Csaba azt mondta: a kérdések egy része Magyarország biztonságával kapcsolatos.

“Nagy a nyomás rajtunk, hogy adjunk több pénzt az orosz-ukrán háborúra, ez nem éppen a béke irányába mutat” – fogalmazott.

Hozzátette, emellett azt is el akarják érni, hogy a kormány fogadja el az új migrációs csomagot, ami nemcsak a migránsok szétosztásáról szólna, hanem arról is, hogy még a menekültkérelmek elbírálása előtt be kellene fogadnunk a bevándorlókat, annak minden következményével.

“Nem lehet eltúlozni ennek jelentőségét, ha tudjuk, Európában újabb terrortámadások történtek, és most már lövöldöznek is a déli határunknál” – hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Úgy folytatta, hogy a kérdések egy másik csoportja gazdasági természetű. A kormánynak az az álláspontja, hogy a válság alatt ne a családok viseljék a terheket. Az extraprofitot felhalmozó vállalatoknak pedig ki kell venniük a részüket a teherviselésből – tette hozzá.

“Ennek ellenére Brüsszelből azt akarják elérni, hogy töröljük el a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót is. Mi ezt nem akarjuk, mert óriási pluszkiadást jelentene a családoknak” – emelte ki az államtitkár.

Dömötör Csaba elmondta azt is, arról is várják majd a véleményeket, hogy Brüsszelből úgy kérnek a kormánytól plusz pénzbefizetést, hogy közben a Magyarországnak járó pénzeket nem adták oda.

A kérdéseket a következő napokban részletesen is bemutatják – mondta a politikus.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Vélemény, hozzászólás?