Külpol

Legalább 18-an meghaltak az Egyesült Államokban pusztító tornádók és viharok miatt

Az Egyesült Államok középső részének államaiban tucatnyi tornádó alakult ki az erős széllel, jégesővel végigvonuló viharzónához kapcsolódóan. Legkevesebb 18 ember veszítette életét a pusztító viharokban, Texas, Arkansas, Oklahoma és Kentucky államokban.

Legalább 18 ember meghalt az Egyesült Államok középső területein tomboló tornádók és viharok miatt, amelyek az ország középső területein söpörtek végig, otthonokat elpusztítva és több százezer ember áramellátását megszüntetve – írja a BBC. 

A texasi viharokhoz az állam egyes részein rekordhőség társult. Texas északi részén hét, Arkansasban nyolc, Oklahomában két, Kentuckyban pedig egy ember vesztette életét. Több százan megsérültek, és vasárnap több államban csaknem 500 ezren maradtak áram nélkül.

Ray Sappington, a texasi Cooke megye seriffje jelentette, hogy a Valley View település körzetében elhunyt áldozatok között két két- és ötéves gyermek valamint ugyanannak a családnak három tagja van. A tornádó ezt a területet sújtotta leginkább.

Csak törmelék és romok maradtak

– mondta a seriff.

A forgószél teherautókat borított fel, lezárt egy autópályát Dallas közelében, és több tízezer embert hagyott áram nélkül az egész régióban. Mindeközben a villámlás, mennydörgés és heves esőzés miatt mintegy 125 ezer embert kellett evakuálni, a vasárnapi Indianapolis 500-as futamot, az IndyCar idei szezonjának hatodik versenyét pedig négy órával eltolták.

Dan Patrick, Texas alkormányzója elmondta, hogy aktiválták az állami katasztrófaelhárító egységeket a tornádó miatt.

Kérem, imádkozzanak ezekért a családokért

– mondta azokra utalva akik elveszítették a szeretteiket.

Vasárnap délutánra a viharrendszer elkezdett kelet felé mozogni az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint, útját heves szél és jégeső kísérte. A meteorológusok az idei nyarat júniustól kezdődően, egy „rendkívüli” 2024-es hurrikánszezonnak is nevezték.

Fotó: Pixabay

(via index.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények