Belpol

Kunhalmi Ágnes Szegeden: a magyaroknak is jár a jólét

A magyaroknak is jár a jólét – jelentette ki az MSZP társelnöke hétfőn Szegeden.

Kunhalmi Ágnes a DK, az MSZP és Párbeszéd közös, Tavaszi gyülekező Szeged című kampányrendezvényén azt mondta, ahhoz, hogy ne csak álom maradjon az európai minimálbér, az európai minimálnyugdíj, az európai családi pótlék, az önkormányzatok és a régiók pedig közvetlen uniós forrásokhoz jussanak, baloldali, szociáldemokrata politikusokat kell küldeni az Európai Parlamentbe (EP).

Kijelentette, hogy Orbán Viktor Magyarországon leépítette a jóléti államot, az egészségügyet, az oktatást, a szociális rendszert, a lakhatást, mindent, amitől egy európai polgár biztonságban érezheti magát. A magyar miniszterelnök és szélsőjobboldali szövetségesei egyre többet hangoztatják, hogy nincs szükség szociális Európára – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnöke közölte: baloldali politikusként elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon a tőke alacsonyabb szinten adózik, mint a polgárok a munkajövedelmeik után. A tőkejövedelem adókulcsa 9 százalék, a multinacionális vállalatok pedig a sok kedvezmény miatt még kevesebb adót fizetnek, miközben fájóan hiányzik ez a pénz az egészségügyből, az oktatásból.

Az MSZP társelnöke szerint a társadalmi különbségeket csökkenteni kell. A rendszerváltás megtanította, hogy a demokrácia és a piacgazdaság önmagában nem képes széles társadalmi rétegeket felemelni és magas életszínvonalon tartani, ehhez okos szociáldemokrata politika szükséges.

Kunhalmi Ágnes azt hangoztatta, hogy a DK, az MSZP és Párbeszéd szövetsége az egyetlen közösség, amely Európa-párti. Orbán Viktor és Magyar Péter is szkeptikus az EU-val kapcsolatban. Leszögezte, nem ért egyet a Tisza Párt alelnökének ötletével, amely szerint az Európai Tanács vezetőjévé “buktatná” Orbán Viktort, mert ezzel a miniszterelnök csak lehetőséget kapna arra, hogy szétzilálja az Európai Uniót.

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője úgy fogalmazott, a baloldaliak az erős szociális Európát képviselik, amely képes saját polgáraira közvetlenül is vigyázni.

A politikus szerint nincs jó élet az EU-n kívül a magyar polgárok számára. A történelem folyamán, amikor Európa meggyengült, abba Magyarország belerokkant.

“Mi erős szociális Európát szeretnénk azzal szemben, amit Orbán Viktorék képviselnek az EU-ban, a kormányon vagy a fideszes önkormányzatokban” – mondta Dobrev Klára, hozzátéve: “elég volt belőlük, mindenhonnan el kell őket zavarnunk”.

A politikának újra arról kell szólnia, hogyan lesz millióknak jobb élete. Az emberek nem “politikai celebekre vagy valóságshow-ra” vágynak, hanem tisztességes európai jólétre – hangoztatta a listavezető.

Ma a szociáldemokraták és a zöldek szövetsége az egyetlen, amely e milliók problémáival foglalkozik, és számukra alternatívát jelent – jelentette ki Dobrev Klára.

A politikus kitért arra is, a “hazug választási törvény” együttműködésre kötelezi az ellenzéket.

Akkor tudjuk leváltani Orbán Viktor rendszerét, ha mindenki, aki egy európai, demokratikus országot akar, az együtt cselekszik és együtt lép”

– mondta.

A demokraták világa mindig színes lesz, baloldaliaktól, szociáldemokratáktól, liberálisokon és zöldeken át, a tisztességes jobboldaliakig. Aki az ellenzéket nem egységesíteni, hanem legyőzni akarja, az Orbán Viktor érdekeit szolgálja – vélekedett a politikus.

Fotó: MSZP

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények