Közélet

Kirill pátriárka Orbán és Semjén után egy államtitkárt is kitüntetett – tippeljen, melyiket!

Kirill pátriárkáról azt régóta lehetett tudni, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségese, kevésbé régóta pedig azt is, hogy az 1970-es években a KGB ügynökeként tevékenykedett Svájcban.

Ez nem zavarta a KDNP-s egyházügyi államtitkár Soltész Miklóst, aki a Facebookon számolt be a kitüntetéséről. Azt írta: “Nagyon megtisztelő ő szentsége, Kirill ortodox pátriárka elismerése!” Szerinte a kitüntetést nemcsak ő, hanem “minden magyar ember kapta, aki a békét támogatja!”.

Ezzel az Oroszország agressziója nyomán Ukrajnában több, mint másfél éve tartó háborúra célozhatott, bár az elkerülhette a figyelmét, hogy – a hvg.hu cikke szerint – a díjat odaítélő Kirill pátriárka aligha a magyar kormány által sokat emlegetett “béketábort” erősíti, inkább háborúpárti megjegyzéseiről ismert.

Soltész Miklós előtt egyébként Kirill pátriárka már ugyanezzel a kitüntetéssel jutalmazta tavaly ősszel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, majd idén júniusban – 60. születésnapja alkalmából – Orbán Viktor kormányfőt is.

Fotó: Soltész Miklós/Facebook

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük