Belföld

Kullancs elleni nyakörv, rágótabletta, cseppentős folyadék – melyik a legjobb?

Mi a legjobb megoldás kullancs ellen? Nyakörv, cseppentős folyadék, vagy szájon át adható kullancs elleni készítmény a jobb? – teszi fel a kérdést a haziallat.hu.

Ahhoz, hogy kullancsot találjunk a kutyánkban, macskánkban, már rég nem kell sűrű aljzatú erdőkben kirándulnunk, éppen elég, ha van kertünk, vagy ha levisszük a városi parkokba őket. Pont emiatt fontos, hogy időben és folyamatosan gondoskodjunk az élősködők elleni védelemről. Most erre adunk tippeket.

Kullancs ellen nyakörv, cseppek és szájon át adható rágótabletta:

Mint minden betegség esetén a kullancsok okozta betegségek szempontjából is az a legjobb, ha megelőzzük a kullancscsípést. A kullancs elleni nyakörvek, a bőrre cseppenthető folyadékok és a szájon át adható készítmények is ezt a célt szolgálják. Vagyis hatásukra a kullancsnak már kedve sem lesz megcsípni a kutyánkat, macskánkat. A kullancsok által terjesztett betegségeket ezzel egy az egyben meg is előzhetjük, így nem kell számolnunk sem az anaplazmózissal, sem a babéziózissal, sem az enchephailtis-szal. Különösen fontos a védekezés, ha a kutyánk mozgékony: akár egy vizsla, akár egy beagle a társunk, biztos, hogy sokat kell a természetebe járnunk velük.

Ha a kullancs elleni nyakörv mellett döntünk, fontos, hogy ne a legolcsóbbat válasszuk, ugyanis eleve rövidebb ideig tart a védelme, és nem is feltétlen olyan hatásos, mint egy drágább, ami több hónapig is hatékony lehet. Fontos szempont még, hogy vízálló legyen, hiszen így nem kell a fürdetésekkor levennünk, és az sem gond, ha megázik. Arra azonban ügyelni kell, hogy bírja-e a kutyád, cicád bőre a nyakörvet: a kullancs elleni nyakörvek rendszerint alul dörzsölik ki a nyakat, ezért rendszeresen ellenőrizd, nem hullik-e a kedvenced szőre a nyakörvtől.

kullancs elleni rágótabletta sok állatorvos szerint a ma ismert leghatékonyabb módszer a kullancsok ellen. A kutyád, macskád testtömegétől függően tudsz venni különböző dózisú rágótablettát, aminek nagyon nagy előnye, hogy egyszer kell beadnod a kedvencednek, és 6 hónapig védelmet nyújt. Attól sem kell tartanod, hogy nem eszi meg, mert a tapasztalatok szerint a kedvenceink legalább annyira lelkesen falják be a rágótablettát, mint a jutalomfalatot, hiszen ízesített. Arra azonban figyelned kell, hogy nem hányta-e ki a kutyád, macskád a tablettát, mert bár ritkán, de előfordulhat.

kullancs elleni cseppek is távol tartják a kullancsokat, de rövidebb ideig védenek, mint a rágótabletta vagy egy jó minőségű nyakörv, és nagyon oda kell figyelned arra is, hogy hova cseppented. A kutya, macska nyakára kell juttatnod a szérumot, mégpedig úgy hogy a szőrét félrehúzod, hogy a nyakán a bőrére jusson a legnagyobb adag. Ez dús és hosszú szőrű kutyák esetében kicsit macerás lehet.

Mit NE tegyél, ha kullancs van a kutyádban, cicádban?

Mindentől függetlenül a kutyádat, macskádat rendszeresen vizsgáld át, főleg akkor, ha kerted van, és/vagy gyakran jártok kirándulni. A fej, a lábfej, a lábujjak, a nyak, a fül és a nyakörv alatti részre különösen nagy gondot fordíts. Ha találtál a kedvencedben kullancsot, és már megszívta magát vérrel, könnyű észrevenni: ilyenkor még véletlen se használj olajat, mert az élősködő belefullad, és miközben „haldoklik”, a kiszívott vér egy részt visszajuttathatja az állatba, így, ha fertőzött volt, akkor ezzel a lendülettel meg is fertőzi a kutyát, macskát.

A kullancsot kiszedni egy hirtelen, határozott mozdulattal kell, és azon se aggódj, hogy a kullancs feje bennszakad, ugyanis az önmagában nem gond. Inkább abból lehet probléma, ha a testéből a tekergetés, nyomkodás hatására visszaürül a fertőzött vér a kedvencedbe.

Ha kertes házban élsz, akkor te is tehetsz azért, hogy a kullancsok ne szaporodjanak el a környezetedben. A magas fű, a dús bokrok, és az aljnövényzettel benőtt területek potenciálisan esélyesek arra, hogy a kullancsok megtelepedjenek. (via haziallat.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?