Belföld

Közeleg a fűtési szezon – hatalmasat drágult idén a tűzifa

Ma már őszi szelek fújnak, hamarosan tényleg megérkezik a hűvösebb idő, azzal együtt a fűtési szezon. A tűzifa iránti kereslet növekedésével emelkedni fog az ára is, érdemes minél előbb beszerezni. De mennyibe fog kerülni az idén?

A közelgő fűtési szezonnal jön a tűzifavásárlás gondja is. Még nem tudni, lesz-e idén tűzifaprogram, az biztos, hogy a fakitermelési díjak és egyén költségek is emelkedtek. Drágul a tűzifa, érdemes minél előbb beszerezni.

Manapság egy köbméternyi konyhakész tűzifa 58-75 ezer forintba kerül a piacon, tízkilós kiszerelésű fabriketthez pedig 2,5-3,5 ezer forintért lehet hozzájutni – írja az Economx.

Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni – idézte a Pénzcentrum Sulyok Csabát a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Emiatt a hazai tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben. Fahiányra egyáltalán nem kell számítani.

Így alakulnak az árak

  • A lágy lombos tűzifaalapanyag ára 2023 őszén köbméterenként nettó 18 ezer forint környékén alakul.
  • A keménylombos tűzifaalapanyag átlagára pedig köbméterenként nettó 30 ezer forint.
  • A konyhakész tűzifa ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt.

A tavalyi hatósági árak bevezetése óta sokkal drasztikusabb irányba mozdult a helyzet a tüzelőpiacon: a KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest

  • egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább.
  • fabrikett több mint 70 százalékkal kerül többe.

(via forbes.hu)

Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük