Belföld

Az akkugyárról kérdezték volna, de egyszerűen beintett Nyíregyháza fideszes polgármestere az országgyűlési képviselőnek

Évtizedes hagyománnyal szakított Nyíregyháza fideszes polgármestere, amikor megtagadta a szót a Momentum országgyűlési képviselőjétől. Ez lenne a Fidesz demokrácia felfogása?

Nyíregyházán csütörtökön testületi ülés volt, a napirendek egyike a pénzügyi bizottság Momentumos elnökének, Lengyel Máténak az eltávolítása – erről a párt sajtóosztálya tájékoztatta a Közbeszédet. Lapunknak elmondták, az eltávolítás oka, hogy a Momentum nyíregyházi szervezete egyre sikeresebben lép fel a város határába tervezett akkumulátorgyár ellen, ami értelemszerűen nem tetszik az állampárti polgármesternek.

Sebők Éva, a Momentum Mozgalom országgyűlési képviselője a nyíregyházi helyi szervezet felkérésére Nyíregyházára érkezett. A Momentum országgyűlési képviselője a testületi ülést megelőzően az udvariassági formulákat betartva bemutatkozásra jelentkezett a polgármesternél és ezzel egybekötve jelezte felszólalási szándékát az akkumulátorgyárral kapcsolatban.

Kovács Ferenc miután megbizonyosodott arról, hogy Sebők Éva a Momentum színeiben politizál és az akkugyárak ügyével kapcsolatban szólalna fel, évtizedes hagyományt megszakítva megtagadta a felszólalási lehetőséget és később nyilvános felszólalásában valótlanul állította, hogy más ügyben kívánt Sebők Éva felszólalni.

A párt elmondása szerint Lengyel Máté leváltása mögött a Momentum nyíregyházi helyi szervezetének és a helyi ellenzéki szövetségnek a közös akkumulátorgyár elleni sikeres kampánya áll. Az ilyen jellegű politikai bosszú nagyon rossz időket idéz és újabb bizonyítéka Magyarország elpártállamosodására és a Fidesz állampárti mivoltára. Mint azt a Momentum közölte, ha a Fidesznek nem tetszik a Momentum sikeres kampánya, akkor nekik is lehetőségük van kimenni az utcára és megpróbálni meggyőzni az embereket az akkumulátorgyáráakkal kapcsolatban a meggyőzhetetlenről, vagy még inkább meghallgatni őket.

A Momentum szerint ez a helyes politikai válasz az ellenzéki sikerre, nem az a kicsinyes politikai bosszú.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?