Belpol

Komjáthi Imre szerint rendszerváltásra van szükség a munka világában is

Az MSZP olyan országért küzd, ahol minden magyart megillet a jólét, a fejlődés és a boldogulás esélye. Ezért alkotta meg az MSZP az új, Rendszerváltást! című programját – tájékoztatta a Közbeszédet Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke.

A szocialista politikus megjegyezte: magasabb, európai szintű bérekre, alacsonyabb adókra, adómentes minimálbérre és munkavállalói nyereségrészesedésre van szükség. Az MSZP szerint a kormánynak nem a multikkal és az oligarchákkal, hanem a munkavállalókkal és a szakmai érdekképviseleti szervekkel kellene stratégiai megállapodást kötni.

A kormánypárt foglalkoztatáspolitikájáról Komjáthi elmondta, hogy a Fidesz eszközei hatástalanok, miközben a kormány elhibázott gazdaságpolitikája, valamint a brutális mértékű korrupció miatt hazánk sereghajtóvá vált a térségben, szinte minden mutató tekintetében. A lengyelek, a csehek, a horvátok, a szlovákok már évekkel ezelőtt leelőztek bennünket – közölte.

Az MSZP kezdeményezi, hogy hazánkba is vezessük be az európai minimális bért, amely jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 330 ezer forint lehetne.

Mint írták, fékekre és ellensúlyokra van szükség a munka világában is. Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy lazítanak a munkabiztonsági szabályokon, és eltörlik a kötelező munkaügyi egészségügyi alkalmassági vizsgálatot. A baloldali párt szerint kollektív szerződésekre volna szükség, hogy a cégek ne spórolhassanak a dolgozók egészségén és bérén.

A társelnöke elmondta azt is, hogy úgy látják, az MSZP által javasolt programpontokra megvan a fedezet, az uniós források felszabadításával, valamint a magántőkealapok felszámolásával több ezer milliárd forintot lehetne fordítani a jóléti társadalom megteremtésére.

Komjáthi azzal zárta mondanivalóját, hogy az MSZP olyan országot szeretne teremteni, ahol nemcsak megszületni és meghalni lehet, hanem ahol élni is érdemes.

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?