Belföld

Keddtől tilos lesz vendégmunkásokat foglalkoztatni az állami szektorban

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében keddtől tilos lesz vendégmunkásokat alkalmazni az állami szektorban.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet alapján a „Magyarország területén beruházás megvalósítása céljából kiállított munkavállalási célú tartózkodási engedély, foglalkoztatási célú tartózkodási engedély, valamint vendégmunkás-tartózkodási engedély alapján” ezentúl nem lehet „foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt” létrehozni a kormány, illetve a kormány tagja közvetlen vagy közvetett irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervnél.

A rendelet minden olyan gazdasági társaságra is vonatkozik, amely felett az állam közvetlen vagy közvetett többségi befolyással rendelkezik, és költségvetési szerv tulajdonosi joggyakorlása alatt áll, ideértve ez utóbbiak leányvállalatait, sőt azok leányvállalatait is. Ez alól csak „nyomós indok esetén” adhat mentesítést az illetékes miniszter kezdeményezésére a kormány által kijelölt személy. A kormányrendelet kedden hatályba is lép, de az intézkedés nem érinti a már kiadott engedélyeket. (via telex.hu)

Fotó: Pixabay

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények