Pletykafészek

Így válasszuk ki nőként a nekünk megfelelő nőgyógyászt!

Bármilyen orvosról is legyen szó, a megfelelő szakember kiválasztása soha nem egyszerű – és ez fokozottan igaz, ha olyan érzékeny területről van szó, mint a nőgyógyászat. Nehéz ugyanis olyan orvost találni, aki nemcsak szakmailag felel meg, de emberileg is, aki mellett biztonságban érezzük magunkat és akivel nyíltan tudunk kommunikálni bármilyen felmerülő kérdésről. 

A következőkben viszont épp ebben segítünk: adunk néhány támpontot, amelyek segíthetnek a választásban, de arra is kitérünk, hogy miért olyan fontos, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes szakembert.

Miért van szükségünk egy megbízható nőgyógyászra?

Az, hogy milyen jellegű nőgyógyászati vizsgálatokra kell járnunk és hogy ezt milyen gyakran kell megtennünk, számos tényezőtől függ, például az életkortól, a szexuális aktivitástól, az esetleges tünetektől és az egészségügyi előzményektől is. Vannak azonban olyan vizsgálatok, amelyeket mindentől függetlenül rendszeresen – azaz évente minimum egyszer – el kell végeztetünk fogamzóképes korú nőkként.

Az egyik legfontosabb a citológia, azaz a méhnyakrák felismerésére szolgáló pap-kenetvétel és annak vizsgálata laboratóriumban. A betegség időben történő diagnosztizálása nagyon fontos, hiszen csak ezzel biztosíthatunk minél jobb esélyeket a gyógyulásra. Általában a citológia mellett szoktak ultrahangos vizsgálatot is végezni, ilyenkor megnézik a petefészket, a méhet és egyéb létfontosságú, belső női szerveket, és ellenőrzik, hogy azokon nem látszik-e valamilyen kóros elváltozás.

Emellett nem kevésbé fontos a mellek vizsgálata sem, hiszen ezzel korai szakaszban felismerhető egy esetleges mellrák-megbetegedés. Az orvosunk az önvizsgálatra vonatkozóan is adhat tanácsokat. Negyven éves kor felett – vagy egyedi esetekben, ha valami indokolja, akkor korábban is – már a rendszeres mammográfia is ajánlott. A mammográfia tulajdonképpen egy röntgenvizsgálat, amit szintén a mellrák szűrésére alkalmaznak.

Szintén gyakran elvégzendő a HPV-szűrés, ami a méhnyakrák kockázatát észleli, 25 éves kor felett pedig minden új szexuális partner után célszerű STD-szűrést – azaz szexuális úton terjedő betegségek kimutatására szolgáló vizsgálat – elvégeztetni.

Amennyiben pedig terhességet tervezünk, még gyakrabban kell majd ellátogatunk a nőgyógyászhoz a különböző ultrahangos és egyéb vizsgálatokra, valamint tanácsadásokra.

Fontos megjegyezni, hogy az orvos az egyedi egészségi állapotunktól függően további vagy más típusú vizsgálatokat is javasolhat. Az egészségügyi szakemberrel való rendszeres kommunikáció és a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzések fontosak az egészség fenntartásához és a lehetséges problémák korai felismeréséhez – ehhez azonban meg kell találnunk az ideális orvost.

Hogyan válasszuk ki az ideális nőgyógyászt?

Ha az alábbi szempontokat figyelembe vesszük, biztosak lehetünk abban, hogy jó kezekben leszünk az adott szakembernél.

Szakértelem és tapasztalat

Keressünk olyan nőgyógyászt, aki tapasztalt és jól képzett a területén, hiszen csak ezzel biztosíthatjuk, hogy valóban megbízunk majd a szakvéleményében. Ha adott nőgyógyász rendszeresen részt vesz továbbképzéseken és frissíti az aktuális tudását például konferenciákon, vagy saját kutatások elvégzésével, az mindenképpen pozitívum! Amennyiben ez számunkra fontos, azt is figyelembe vehetjük, hogy az orvos hol végzett, milyen diplomája van, illetve hol volt gyakornok.

Ajánlások

Kevés dolog lehet meggyőzőbb, mint egy-egy első kézből szerzett ajánlás. Éppen ezért célszerű megkérdezni az édesanyánkat, a nővérünket vagy más családtagunkat, valamint a barátainkat, hogy ők milyen tapasztalatokkal rendelkeznek a saját nőgyógyászukkal. Amennyiben van megbízható tippjük, érdemes legalább egy gyors ellenőrzést végeznünk online, esetleg elmennünk egy személyes beszélgetésre, hogy megbizonyosodjuk: számunkra is ideális-e a szakember.

Szakmai hozzáállás és empátia

Az ideális nőgyógyász empátiával és tiszteletteljes hozzáállással kezeli az összes betegét. Fontos, hogy egy olyan orvossal működjünk együtt, akivel kényelmesen érezzük magunkat, és akinek az emberek iránti tisztelete kivehető a hozzáállásából. Ezt egyébként már azzal is felmérhetjük, hogy elmegyünk a rendelőbe, és megnézzük, miként áll a többi pácienshez, valamint az alkalmazottakhoz.

Értékrendbeli egyezések

Ugyanilyen fontos az is, hogy hasonló értékrenddel bírjunk – vagy legalábbis az, hogy a szakember a saját véleményét a rendelőn kívül hagyja.

Felvázolunk egy helyzetet: amennyiben mi úgy érezzük, hogy nem szeretnénk gyermeket, fontos, hogy ezt az orvosunk helyén kezelje, és ennek megfelelően lásson el minket szakmai tanácsokkal. Rengeteg frusztrációt és kellemetlen pillanatot okozhat az, ha a nőgyógyász megpróbál minket meggyőzni az anyaságról, esetleg prospektusokkal traktál minket a témában. Egy igazi profi ilyet nem tesz, inkább felhívja a figyelmet arra, hogy milyen egészségügyi kérdéseket kell szem előtt tartanunk, ha úgy döntünk, nem vállalunk gyereket.

Kommunikációs készségek

Az ideális nőgyógyász könnyen megérthető módon magyaráz, türelmes és hajlandó válaszolni minden kérdésünkre. A jó kommunikáció hozzájárul a bizalom kialakításához és a megfelelő orvosi döntések meghozatalához.

Ideális helyszín és idő

Fontos, hogy a nőgyógyász praxisa könnyen elérhető legyen, ne kelljen túl sokat ingáznunk. Ez különösen akkor lesz lényeges, ha valamilyen okból – például várandósság – gyakrabban kell hozzá mennünk. Szintén lényeges, hogy az időpontok megfeleljenek az igényeinknek és a napi rutinunknak. Például, ha csak akkor tud fogadni, amikor nekünk még tart a munkaidőnk, lehet, hogy másik orvos után kell néznünk.

Szolgáltatások és specializációk

Ha specifikus egészségügyi problémával küzdünk vagy valamilyen kifejezetten egyedi igényünk van, akkor ez alapján is érdemes gondolkodunk. Például, ha endometriózissal küzdünk, keressünk olyan orvost, aki jártas a területen. Vagy ha tartós fogamzásgátlásban gondolkodunk, keressünk olyan nőgyógyászt, aki hasznos tanácsokkal láthat el minket ezen a téren.

Döntsünk megfontoltan!

Mindezek mellett persze az is fontos, hogy hallgassunk az ösztöneinkre: válasszunk olyan szakembert, aki mellett kényelmesen érezzük magunkat és akiben megbízunk. Ha pedig valakiben nem vagyunk biztosak, ne habozzunk, keressünk tovább, hiszen számos szakember van, így biztosan megtaláljuk azt, aki a mi igényeinknek megfelel! (via bidista.com)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények