Külpol

Izrael csapást mért egy toronyházra az egyiptomi határ közelében

Izrael szombaton csapást mért a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah egyik legmagasabb, az egyiptomi határnál lévő toronyházára – jelentette a Reuters hírügynökség helyi lakosok beszámolója alapján.

Az egyiptomi határtól minegy ötszáz méterre lévő 12 emeletes épület megrongálódott a támadás során, több tucat lakás vált lakhatatlanná. Áldozatokról nem érkeztek jelentések. Az épület mintegy 300 lakója közül az egyik a Reuters hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy Izrael részéről figyelmeztetés érkezett a csapás előtt 30 perccel.

Ciszjordániában, a másik palesztinok által lakott területen, a korlátozott autonómiával rendelkező Palesztin Hatóságot vezető Fatah párt egyik rafahi tisztségviselője fejtette ki, hogy szerinte a toronyház elleni támadás egy közelgő izraeli invázió jeleként értelmezhető.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökségnek az incidenssel kapcsolatban feltett kérdésére.

Rafah és környéke a Gázai övezet északi részéről az izraeli hadműveletek elől elmenekült mintegy egymillió palesztin lakosnak ad otthont.

Öt hónappal a Gázai övezet ellen indított izraeli légi és szárazföldi támadás után az övezet 2,3 milliós lakosságának nagy része kénytelen volt elhagyni a lakhelyét, és az egészségügyi hatóságok szerint közel 31 ezerre tehető a palesztin áldozatok száma, több mint 72 ezren sebesültek meg, és több ezerre tehető a romok alatt eltűntek száma.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legkevesebb 82 ember halt meg izraeli támadásokban a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán.

Az izraeli hadműveleteket a Hamász október 7-i dél-izraeli támadása váltotta ki, amelyben izraeli adatok szerint 1200 embert öltek meg és 253-at ejtettek túszul.

Jelenleg megrekedni látszanak a tűzszünetről és a még mindig Gázában lévő 134 túsz szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások a remélt határidő, a muzulmánok szent hónapja, a ramadán előtt, amely március 10-e körül veheti kezdetét.

Címlapkép: xinhuanet.com

Vélemény, hozzászólás?