Pletykafészek

Ezt kapd ki! Sokan eszik a töpörtyűt, de erről senki nem tud

Kiderült, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába, hogy nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonnafogyasztástól. Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.

Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást. A dohányosoknak jó, ha fogyasztanak kis mennyiségű szalonnát, mivel az szelént tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és megakadályozza az oxidációt. Így a dohányzás okozta károsodások részben csökkennek. A szalonna az alkoholmérgezést is enyhíti, mivel a gyomorfalat zsírral vonja be, így megakadályozza az alkohol gyors felszívódását.

A disznózsírt időtlen idők óta használják a népi orvoslásban.

Így készítsünk otthon finom házi zsírt és töpörtyűt!

[visual-link-preview encoded=”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”]

Nem kell azért disznót vágni, hogy finom házi zsírunk és töpörtyűnk legyen otthon. A boltban persze beszerezhetnénk, de sokszor annyira borsos áron kínálják, hogy inkább lemondunk róla. Van egy jobb ötlet: vegyük meg a hozzávalókat és készítsük el otthon mi magunk a zsírt és a töpörtyűt.

A lényeg, hogy finom és friss zsírszalonnát vásároljunk a hentesnél, és már foghatunk is neki. 10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz.

Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. Tegyük el, hiszen ezt még felhasználhatjuk kocsonyához. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.

Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé. Ne hagyjuk, hogy a töpörtyű teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe. Annyit merjünk le mindig, hogy ami maradt, az ellepje a töpörtyűt. Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna töpörtyű szépen a fehér zsír tetején marad.

Egy jó módszert mutatunk ahhoz, hogyan állapítsuk meg, készen van-e a töpörtyű. Nyomjuk óvatosan az edény oldalához, és ha nem sistereg, nem jön ki belőle több zsír, akkor készen van.

A töpörtyűn maradt zsírnak úgy lesz finom íze, ha egy kevés tejjel (10 kg szalonnához 2 dl tej kell) összefőzzük. Vigyázzunk, mert, mikor beletöltjük, nagyon fog habzani. Mikor a felszínre jött töpörtyű száraz, kopogós, akkor kész van. Kiszedegethetjük a zsírból, a zsírt pedig töltsük át egy olyan edénybe, amelyben tároljuk majd. A töpörtyűt csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, különben megpuhul. (via tudasfaja.com)

Fotó: Pinterest

Tetszett a cikk? Ossza meg ismerőseivel vagy szóljon hozzá!

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük