Belföld

Így keménykedhet tovább a kormány a Sparral

Célzott ellenőrzések és adóemelés jöhet a külföldi boltláncok súlyának csökkentése érdekében.

Megfizetteti a kormány a Sparral az elmúlt napokban művelteket – adtuk hírül tegnap, idézve Lázár János építési és közlekedési minisztert. Egyelőre nem születtek konkrét lépések, de a múltból kiindulva biztosak lehetünk abban, hogy célzott adóellenőrzések, nagyobb versenyhivatali bírságok is várhatók – mondta péntek reggel felelős szerkesztőnk, Mester Nándor az ATV Start péntek reggeli adásában.

Kollégánk kifejtette: a piacba való beavatkozás a szabályozási oldalról elfogadott gyakorlat az egész világon, így az EU-ban is. Ennek mértéke azonban nem mindegy. Ám ezzel nem lehet helyzetbe hozni a magyar kiskereskedelmi cégeket, hiába akarta ezt Lázár János már korábban is. Sokkal célravezetőbb lenne politikai helyett gazdasági eszközökkel, például beruházási hitelekkel növelni a versenyképességüket.

„Az építőiparban már volt példa arra, hogy gyárépítéshez adtak nem kevés pénzt, ezzel kissé sikerült lefaragni a külföldi alapanyaggyártók itteni fölényéből. A hazai boltláncok azonban nem egységesek, legfeljebb néhány magyarországi régióban tudnak beszerzési társulásokat működtetni, de a multik hatalmas tőkeerejével nem képesek versenyezni. Azok ugyanis óriási volumeneket vesznek és mindig egész Európára kiterjesztve, s ezzel, valamint nagyon erős logisztikai hátterükkel és hatékonyabb munkaszervezésükkel tudják alacsonyan tartani áraikat” – fűzte hozzá.

A műsorban megszólalt Csongár Gábor okleveles adószakértő is, aki megerősítette: bőven benne van a pakliban, hogy a különadót 4,5 százalékról 4,9-re vagy még magasabbra emeli a kormány. Ugyanakkor figyelembe kell majd vennie a globális minimumadóval kapcsolatos kötelezettségeket is és további új nemzetközi adózási sztenderdeket.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy rövid- vagy akár középtávon várható-e a Spar kivonulása, mindkét megszólaló egybehangzóan nemmel felelt, utalva arra, hogy egyrészt nagyon magas lenne az ár, amit nehéz előteremteni, másrészt az osztrák cég nem hagyná veszni az eddigi évtizedekben végzett beruházásait, inkább tovább küzd, ha kell Brüsszelben is. (via mfor.hu)

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények