Belföld

A tüdőrák elleni vakcina működik, hamarosan évente tízezrek életét mentheti meg

Az oltás szinte hihetetlen távlatokat nyit meg a kockázati csoportba tartozó emberek körében. Úgy fog működni, ahogy minden már védőoltás:

megtanítja az immunrendszert arra, hogy felismerje és megsemmisítse azokat a fehérjéket, amelyek a potenciálisan rákos mutációkat tartalmazó tüdősejteken jelennek meg.

Az Oxfordi Egyetem, a University College London és a Francis Crick Intézet szakértői végzik a kutatásokat. A tüdőrák eseteinek hetven százaléka dohányzáshoz köthető. A vizsgálat vezetője, Mariam Jamal-Hanjani professzor azt mondta:

A tüdőrákkal diagnosztizált emberek kevesebb mint 10 százaléka él 10 évnél hosszabb ideig – ezen változtatni kell. Azt gondoljuk, hogy a vakcina körülbelül a tüdőrákok 90 százalékában megoldás lehet.

Természetesen ez nem fogja kiváltani a dohányzásról leszokást, mint a kockázat csökkentésének legjobb módját, de lehetőséget kínálhat a rák megelőzésére.

Az oltást, amelynek neve LungVax, ugyanazon a technológián alapul, mint az AstraZeneca Covid oltása – írta meg a brit The Sun.

Egy ártalmatlan csimpánz vírust fog használni arra, hogy egy DNS darabot szállítson a veszélyes fehérjékből, az úgynevezett neoantigénekből.

A fehérvérsejtek ezután megtanulják felismerni ezeket a fehérjéket és megölni őket, megakadályozva azon sejtek szaporodását, amelyek daganatot képeznek.

Tim Elliott professzor, az Oxfordi Egyetemről azt mondta:

A rák a saját testünk betegsége, és az immunrendszer számára nehéz megkülönböztetni, mi a normális sejt és mi a rákos. Megtanítani azt, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa a rákot, ma a rákkutatás egyik legnagyobb kihívása. Ha meg tudjuk ismételni a pandémia alatti kísérletekben látott sikersorozatot, akkor rengeteg életet menthetjük meg.

(via sassy.hu)

Fotó: Pixabay

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények