Belföld

Hiller István: a magyar kultúra napján szembe kell nézni a legsúlyosabb problémákkal

A magyar kultúra napja ünnep, ugyanakkor jó apropó is a helyzetértékelésre. A politika akkor jár el helyesen, ha nem diktálni akar a kultúra világában, hanem biztosítja a megfelelő anyagi és egyéb hátteret az alkotói, művészeti szabadság kibontakozásához. A Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Színház, valamint az Operaház vezetőinek ügye jól bizonyítja, hogy a hatalmi politika érvényesül a kulturális politika helyett.

A hatalmi politika mellett, a jelenlegi világtrend hatásai is érvényesülnek a hazai kulturális életben. Az információs forradalom következményeként világszerte megkérdőjeleződik, hogy van-e még szükség olyan helyi, városi művelődési központokra, közösségi terekre, amelyek korábban a közművelődést és a kultúrát is nagy mértékben meghatározták egy adott országban.

Az MSZP álláspontja szerint szükség van ezeknek az intézményeknek a fenntartására, hiszen például egy online kiállítás sosem fogja tudni pótolni a személyesen megélt közösségi élményt. Az aktuális magyar kultúrapolitika azonban megfeledkezett a közművelődési dolgozókról, ebben az ágazatban két éve nem volt béremelés. Az MSZP szerint ezért a közművelődési dolgozók esetében mielőbbi bérrendezésre van szükség, valamint új életpályamodellre is szükség van.

A pedagógusok béremelése örvendetes, azonban az MSZP szerint ezt már évekkel ezelőtt meg kellett volna lépni, ráadásul az oktatás színvonalának emelkedéséhez szükséges, de nem elégséges feltétel a béremelés.

A magyar közoktatás esetében szükség van szerkezeti változtatásokra, a Nemzeti Alaptanterv megváltoztatására, valamint nagyobb szakmai önrendelkezésre, autonómiára és az előremutató világtrendek átvételére. Az MSZP kidolgozott programcsomaggal rendelkezik, amely a közoktatás fejlesztését célozza, és amelynek középpontjában a gyermekek, a diákok jövője áll.

Szerző: Dr. Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, volt oktatási- és kultuszminiszter

Fotó: MTI/Kovács Attila

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük