Belföld

DK: Vissza fogjuk adni a bölcsődei támogatást a magyar szülőknek!

Súlyos és embertelen csapást mért az Orbán-kormány a kisgyermekes családok jelentős részére a bölcsődei támogatás megszüntetésével. Ebből a pénzből azok a szülők tudták legalább részben kifizetni a magánbölcsődék díját, akiknek a gyermekei nem fértek be egyetlen állami bölcsődébe se – írta lapunknak dr. Bősz Anett, a DK humán területekért felelős főpolgármester-helyettese és Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője, oktatási árnyékminiszter.

A politikusok szerint még nagyobb ütés érte azokat, akiknek a gyermekei szeptember 1. után születtek, tehát évvesztesek. Őket ugyanis a bölcsődék már nem, az óvodák még nem fogadják. És mivel most már állami támogatást sem kapnak a magánbölcsődék kifizetésére, a szülők dolgozni sem tudnak menni, ha nem tudják megoldani a felügyeletet. Vagyis a családok puszta megélhetése került veszélybe – írták.

Mint azt elmondták, a bölcsődei férőhelyhiány az ország minden régiójában problémát jelent. Jól mutatja az Orbán-rendszer káoszát, hogy a férőhelyhiánnyal párhuzamosan 4600 betöltetlen bölcsődei férőhely van számos, elnéptelenedő kistelepülésen. Bősz és Barkóczi szerint eközben az önkormányzatok azonban semmiféle támogatást nem kapnak az Orbán-kormánytól, csak újabb és újabb megszorításokat. Ennek ellenére a Demokratikus Koalíció politikusai által vezetett önkormányzatok, így Budapest önkormányzata is erőn felül igyekeznek segíteni a családokat és megóvni őket az Orbán Viktor által előidézett megélhetési válságtól – írják a DK politikusai.

Megerősítették, hogy a Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány felkészült arra, hogy a kormányváltás után visszaadja a bölcsődei támogatást a magyar szülőknek, valamint új bölcsődéket építsen hazai és uniós források felhasználásával. Mi nem fogjuk magukra hagyni a munkába visszatérni akaró magyar szülőket. Segíteni fogjuk a kisgyermekes családokat, valamint felszámoljuk az orbáni inflációt és a nyomában járó megélhetési válságot.

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük