Belpol

Gulyás Gergely szavaitól felfordul Donáth Anna gyomra

Donáth Anna közösségi oldalán állt ki Karsai Dániel alkotmányjogász mellett, aki a magyar állammal szemben Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságán próbál érvényt szerezni jogának, hogy méltósággal fejezhesse be életét – tájékoztatta a Momentum a Közbeszédet.

“Kevés fontosabb dolog van az életben, mint ragaszkodnunk és megvédenünk saját emberi méltóságunkat, és kiállni mindazok mellett, akikét kikezdik, lábbal tiporják vagy egyszerűen semmibe veszik. Emberi méltóságunk csak a miénk, ettől válunk saját életünk urává, értéket teremtő lényekké, emberré. Ha ezt elveszik tőlünk, akkor másoknak kiszolgáltatott, tárgyiasított lényekké silányul létezésünk” – fogalmazott Donáth Anna.

A Momentum EP-képviselője élesen kritizálta Gulyás Gergely legutóbbi kormányinfón az ügyben elhangzott szavait: “Ezért fordul fel a gyomrom, amikor Gulyás Gergely kendőzetlen gonoszsággal ‘jobbulást’ kíván a köztudottan gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel alkotmányjogásznak. Annak az embernek, aki példaértékűen küzd mindannyiunk igazáért, az alkotmányban is rögzített önrendelkezési jog gyakorlatban való használatáért. Azért, hogy emberi méltóságának megőrzése és szenvedésének csökkentése érdekében befejezhesse saját életét”.

Donáth Anna kifejezte: nem ért egyet a kormány hozzáállásával Karsai eutanázia iránti igényéhez. “Karsai Dániel haldoklik. Nagyon nehéz szívvel írom le ezeket a szavakat. Mert nem csupán szakmailag, hanem emberileg is mélyen tisztelem és becsülöm. De a saját gyászom és félelmem nem befolyásolhat akkor, amikor Karsai Dániel saját akaratára és döntésére tekintek. Ahogy az áljogászkodó kormánytagoknak sincs joguk ítélkezniük felette” – fejtette ki Donáth Anna.

A Momentum EP-listavezetője szerint “jól meghalni az tud, aki jól élt. Aki számára sem munkája, sem sikerei, sem kudarcai, sem öröme, sem szenvedése nem válik haszontalanná, hanem képes azt újra és újra meghaladni. Aki nem válik vendéggé saját életében. Aki nem érzi úgy, hogy meg kéne tagadnia bármit is önmagából”.

“Karsai Dániel ura az életének, és az is akar maradni annak végéig. Ha Gulyás Gergelyéknek egyszerűbb úgy, akkor ura akar lenni halálának is. És ennek nemcsak azért kellene egyedül az ő döntésének lennie, mert tiszteletben tartjuk emberi méltóságát, hanem főleg azért, mert alapvető emberi joga dönteni saját életéről. Nincs ennél bátrabb és őszintébb akarat” – zárta gondolatait Donáth Anna.

Címlapkép: RTL

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?