Ezzel a recepttel garantáltan sikered lesz! Lágy, sajtos íz és roppanós külső
A sajtos pogácsa nemcsak Magyarország egyik legkedveltebb hagyományos péksüteménye, hanem a családi összejövetelek és baráti találkozók megkerülhetetlen sztárja is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 tojássárgája
- 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
- 1 dl tejföl
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Élesztő felfuttatása: Langyosítsd meg a tejet, keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut.
- Tészta összeállítása: A lisztet morzsold össze a margarinnal, majd add hozzá a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze, amíg egynemű tésztát kapsz.
- Pihentetés: Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig.
- Nyújtás és formázás: Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra. Szaggass belőle pogácsákat egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
- Kenés és sütés: Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.
Miután megkóstoltátok, biztos vagyok benne, hogy ez a recept az otthonodban is az egyik kedvencetek lesz.
Címlapkép: Bernhardt Bettina/ Közbeszéd
Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!
Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!