Pletykafészek

Ezzel a recepttel garantáltan sikered lesz! Lágy, sajtos íz és roppanós külső

A sajtos pogácsa nemcsak Magyarország egyik legkedveltebb hagyományos péksüteménye, hanem a családi összejövetelek és baráti találkozók megkerülhetetlen sztárja is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg reszelt sajt (pl. trappista)
  • 1 dl tejföl
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  1. Élesztő felfuttatása: Langyosítsd meg a tejet, keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10-15 percig, amíg felfut.
  2. Tészta összeállítása: A lisztet morzsold össze a margarinnal, majd add hozzá a sót, a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot és a felfuttatott élesztőt. Gyúrd össze, amíg egynemű tésztát kapsz.
  3. Pihentetés: Takard le a tésztát, és hagyd pihenni 30 percig.
  4. Nyújtás és formázás: Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. 1 cm vastagra. Szaggass belőle pogácsákat egy pogácsaszaggatóval vagy pohárral.
  5. Kenés és sütés: Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire. Kend meg a tetejüket felvert tojással, és szórd meg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd aranybarnára kb. 20-25 perc alatt.

Miután megkóstoltátok, biztos vagyok benne, hogy ez a recept az otthonodban is az egyik kedvencetek lesz.

Címlapkép: Bernhardt Bettina/ Közbeszéd

Olvassa a Közbeszéd cikkeit a Facebookon és a Google hírei között is!

Ha érdekesnek találta, ossza meg és mondja el véleményét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük