Pletykafészek

Ezért nem szabad félvállról venni a lelki gondokat

Lelki gondjai a legtöbbünknek vannak. Stresszelünk a munkahelyen, aggódunk párkapcsolatunk vagy annak hiánya miatt, próbáljuk legyőzni a gyermekneveléssel járó bizonytalanságokat, vagy éppen azzal vagyunk elfoglalva, hogy gyerekkori traumáinkat dolgozzuk fel. Talán nem is vagyunk tudatában, hogy pszichoterápiára van szükségünk, pedig komoly árat fizethetünk a kezeletlen lelki gondjainkért.

Melyek a leggyakoribb lelki problémák?

Sokan ugyan kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat, de egy-egy sajátos élethelyzetben mégis előjöhet egy furcsa viselkedési forma vagy érzés, amit máskor nem tapasztalunk magunkon. Ezek forrásai lehetnek feldolgozatlan gyerekkori traumák, melyek törlődtek emlékezetünkből, de tudattalanunkban megbújva a háttérben munkálkodnak, keresve az alkalmat, amikor jelet adhatnak magukról.

Az évek alatt felgyülemlő feszültség és frusztráció akár már gyerekkorban elkezdheti emészteni a lelkünket, előbb-utóbb pedig valamilyen formában megjelenik az életünkben. Megnyilvánulhat túlzott önbizalomhiány formájában, melynek nem feltétlenül vannak látványos jelei, ám környezetünk mégis észreveheti rajtunk, hogy indokolatlanul pesszimisták vagyunk, és tán nem is gondolnánk, de elképzelhető, hogy ez is feldolgozatlan lelki sérülésekre vezethető vissza.

Problémát okozhatnak az elfojtott érzelmek, de a szülőkkel, nagyszülőkkel kapcsolatos negatív élmények is. Sok esetben szüleink nem is tudják, hogy egy-egy tettükkel vagy mondatukkal mennyit ártanak, hiába nem a bántás a céljuk. A munkahelyi vagy magánéleti stressz és szorongás is komoly károkat tud okozni, s ha a mindennapokban nem is tűnik fel annyira, a háttérben jelen van, és idővel testi betegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

Mit okozhatnak a kezeletlen lelki gondok?

A lelki problémák sokféleképpen mutatkozhatnak meg. Vannak helyzetek, amikor egyértelműen beazonosíthatóak, például amikor valaki huzamosabb ideig erős szorongásokat él át. Előfordul azonban az is, hogy inkább testi vagy viselkedési tünetek hívják fel magukra a figyelmet.  A rendszeres éjszakai felriadások, a szemöldöktépkedés vagy a körömrágás mind arról árulkodhatnak, hogy valamilyen rejtett lelki probléma áll a háttérben.

A kezeletlen szorongás vagy levertség idővel komolyabb lelki zavarok és testi problémák kialakulásához is vezethet. Huzamosabb ideig fennálló lehangoltság felveti a depresszió gyanúját, a szorongásra hajlamos személynél pedig idővel akár pánikrohamok is jelentkezhetnek. A testi tünetek közül az egyik jel lehet a magas vérnyomás, amit az állandó szorongás vált ki, de a gyakoribbá váló vírusfertőzésekre is érdemes odafigyelni, ugyanis a tartós lelki vívódások az  immunrendszer gyengülését okozhatják.  Emellett az alvás is gyötrelmessé válhat: az alvászavar a depresszió első jelei közé tartozik, de a depresszió sokszor testi fájdalmak formájában is jelentkezhet.  Sok esetben emésztésünk jelzi, hogy valami nincs rendben: érezhetünk állandó étvágytalanságot, de akár hasmenéssel is küzdhetünk.

Ilyenkor általában először orvoshoz fordulunk,  mert még nem gondolunk rá, hogy a pszichoterápia lehet számunkra a megoldás Nincs is ezzel baj, mert a pszichoterápiába fizikai tünetek fennállása esetén csak akkor lehet belekezdeni, ha az orvosi vizsgálatok kizárták, hogy a tüneteket testi betegség okozza. Amennyiben nincs testi elváltozás a tünetek hátterében, akkor viszont gondolhatunk arra, hogy lelki tényezők is szerepet játszhatnak a tünetek kialakulásában és fennmaradásában. 

A pszichoneuroimmunológia az idegrendszer, a hormonális rendszer és az immunrendszer kapcsolatát, így a lelki problémák és a testi betegségek összefüggéseit is kutatja. Óvakodni kell a túlzott leegyszerűsítésektől, de vannak arra utaló kutatási eredmények, hogy lelki folyamatoknak lehet szerepe olyan testi problémák esetén, mint például az ekcéma vagy nők esetében a meddőség.

Kihez fordulhatunk?

Testi problémák fennállása esetén először mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen az orvosi vizsgálatok igazolhatják azt, hogy valóban nincs szervi betegségünk, mely a tüneteket okozhatná. Amennyiben nem testi tünetektől szenvedünk elsősorban, hanem lelki problémáink a meghatározóak, akkor is érdemes lehet végigcsinálni egy orvosi kivizsgálást, hogy kizárjuk az esetleges fizikai elváltozásokat. Ha kiderült, hogy nincs olyan testi betegségünk, ami panaszainkat indokolná, akkor következhet a pszichoterápia.

Hajlamosak lehetünk a mindennapok során elfeledkezni arról, hogy a sok teendő mellett mi magunk mennyire fontosak vagyunk, és csak legyintünk, ha bánt minket valami. Érdemes időt, pénzt és energiát fektetnünk önmagunk megismerésébe, és tenni azért, hogy sötét gondolatok, szorongás és rosszkedv nélkül éljük az életünket. (via Bidista)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük