Vélemény

Ez nagyon gáz lett! A CÖF plakátjai egy ritkán látott öngól

Legalábbis ezt állítja Fekete-Győr András a Közbeszédnek küldött közleményében.

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője szerint a CÖF legújabb plakátjaival öngólt rúgott, hiszen azon pont a hatalmasok ellen lázadó Dead Kennedys punk banda tagjaként ábrázolják őt.

A Momentum politikusa a Facebookon azt írja:

A 80-as évek punk világának meghatározó bandája a Dead Kennedys volt, akik elsősorban a fanatikus jobboldalt élesen kritizáló dalszövegeik miatt váltak ismertté. Ez már így is csodálatos öngól, de lesz még jobb is: a plakát alapjául szolgáló fotó 1980. március 25-én készült. Ekkor a banda tagjai részt vettek a Bay Area Music Awards díjátadó gálán, amit nemes egyszerűséggel széttrollkodtak. És akkor most a következő sorok előtt gondoljunk egy picit a Megafon milliókkal kitömött üdvöskéire, meg a CÖF-ös békemenet százmilliókkal megtámogatott első sorának arcaira, hogy megfelelő kontextusba tudjuk helyezni a történteket: az élő műsorban egy meglepetéssel készültek, hogy újra kifejezzék megvetésüket a hatalmasok képmutatása és pénzéhsége iránt.

A saját eszközeikkel próbálták szemléltetni azt, hogy ezek az események nem a tehetségekről szólnak, hanem kizárólag arról, hogy valakik gusztustalanul sok pénzt keressenek belőle. A műsorban provokatív módon fehér pólóban jelentek meg, amelyen egy fekete S betű volt látható, de stílusosan kötött fekete nyakkendőjük ezt azonnal dollárjellé varázsolta.

Fekete-Győr arra is emlékeztet, hogy a gálán szintén egy elittel szemben kritikus számot játszott le a banda. „Köszönjük CÖF, ez is majdnem olyan jól sikerült, mint a menet nélküli “Békemenet” – zárja a képviselő.

Címlapkép: Fekete-Győr András/Facebook

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.