Pletykafészek

Ez a két egyszerű dolog visszafordíthatja a demenciát az orvosok szerint

Friss dietetikai kutatások szerint a megfelelő étrenddel megelőzhetők az olyan súlyos, időskori betegségek, mint a demencia és az Alzheimer-kór – írja a femina.hu.

A táplálkozási szakemberek úgy vélik, két népszerű diéta ötvözésével akár vissza is fordítható a kognitív hanyatlás. Mutatjuk, mit tehetsz azért, hogy megelőzd a bajt.

Így előzd meg a demenciát

A demencia világszerte több mint 55 millió embert érint, megelőzésére vagy visszafordítására azonban egyelőre még nincs gyógymód vagy bizonyított módszer. De új kutatások szerint a táplálkozás kulcsfontosságú a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentése szempontjából, és a legtöbb szakember ehhez a MIND-diétát javasolja. A MIND-diétát két nagyon népszerű és egyben hatásos étrend, a mediterrán és a DASH ötvözéséből alkották meg a dietetikusok. Ez az eredmények szerint akár 23 százalékkal csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

60 ezer ember táplálkozási szokásait és életmódját követték nyomon kilenc éven keresztül. A vizsgálati időszak alatt a csoportban összesen 882 demenciás eset fordult elő, a vizsgálati alanyok pedig 40 és 69 év közötti nők és férfiak voltak. Azt, hogy milyen mértékben követték a mediterrán étrend szabályait, két különböző kérdőív segítségével mérték fel.

Ezeket az ételeket ajánlják az orvosok

Bár nincs csodaszer a demencia megállítására, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése segíthet megvédeni az agyat a demenciával összefüggő betegségektől. A MIND-étrend a növényi alapú ételekre összpontosít, ezért az étkezések nagy részét gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, babok és magvak alkotják. A diéta nagy hangsúlyt fektet az extra szűz olívaolajra, amely nagyrészt többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. Ezek a zsírok segítenek megvédeni a vérben található koleszterint az oxidációtól, amely komoly szövetkárosodást és más szív- és érrendszeri megbetegedést okozhat.

A kerülendő, ritkábban fogyasztandó élelmiszerek listáján a vaj és a margarin, a sajtok, a vörös húsok, az olajban sült ételek és gyorséttermi fogások, a sütemények és az édességek szerepelnek. A feldolgozott élelmiszerek minimalizálása a legtöbb egészséges diéta célkitűzéseiben szerepel.

Az emberi kapcsolatok is fontosak

A birminghami Aston Egyetem tanulmánya azt sugallja, hogy a MIND-diétában ötvöződő étkezési módok nemcsak az ételekről szólnak, hanem az ételekhez kapcsolódó társadalmi interakciókról is. A megfigyelések szerint azoknál, akik aktív szociális élettel rendelkeznek, és gyakran étkeznek társaságban, alacsonyabb a demencia és más időskori betegségek előfordulásának aránya. (via femina.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?