Pletykafészek

Ez a 6 jel figyelmeztet arra, ha túl sok cukrot eszel – a negyediket mindenki látja rajtad

Lehetsz édesszájú, vagy rajonghatsz a sós nasikért, cukorból akkor is többet viszel be, mint amennyit hiszel, vagy egészséges lenne. Figyelj a jelekre, és megelőzheted a diabétesz kialakulását!

A dietetikusok szerint naponta legfeljebb 30 g cukrot szabadna enni, ez körülbelül hét darab kockacukornak felel meg. Hogy ez mennyire kevés, arra jó példa, hogy már egyetlen doboz kólával fölélőhetsz a felnőttek számára ajánlott teljes napi mennyiségnek.

Ha arra gyanakszol, hogy cukorügyben érintett vagy, érdemes akár megelőzésből is leállni vele, és nagyítóval menni vásárolni, hogy az összetevőkben elbújt extra cukrokat is ki tudd szűrni.

Rengeteg alternatívája van már a fehér méregnek, és ha minden kötél szakad, még mindig ott vannak a gyümölcsök, mint édes alternatívák.

Persze nem mindenki reagál egyformán a cukorra, de van 6 figyelmeztető jel, ami ha megjelenik, érdemes azonnal lépni, uyanis azt jelzik, hogy a cukor durván árt neked.

1. Fokozott étvágy

Megnőtt az étvágyad, és igazán sosem sikerül jóllaknod? Ideje visszafognod a cukorbevitelt. Ha túl sok cukrot eszel, gyakrabban tapasztalhatsz sóvárgást, és hosszabbnak érzed a két étkezés között eltelt időt. A cukor ugyanis gyorsabban szívódik fel, megemeli a vércukorszintet és csak még több édességet kívánsz tőle.

2. Hangulatváltozások

Indokolatlanul hullámzik a hangulatod? Ez egy újabb jele lehet annak, hogy vissza kell fogni a cukrot. Az édességek után megugrik a vércukorszint, aztán hamarosan újra zuhanásba kezd, ez a hullámvasút pedig erősen rányomja a bélyegét a hangulatodra is. Sajnos még a szorongásos tüneteket is képes rontani a felesleges nasi, a vércukorszint esésekor ugyanis szinte mindenki ideges és feszült lesz.

3. Fáradékonyság

Egy másik biztos jele annak, hogy túl sok cukrot eszel, ha állandóan fáradtnak érzed magad. Hiába alszol 7-8 órát, mégis úgy kelsz másnap, hogy semmihez nincs energiád. A cukor fáradtságot okoz, csökken a motivációd, és te csak állsz és nem érted, miért nem sikerül elérni a céljaidat, amikor ez régen nem okozott problémát.

4. BőrkérdésA cukor – és ez a legrosszabb hírünk – jelentősen befolyásolja a bőröd állapotát. Legyen pattanás vagy bőrkiütés, gombás folt vagy viszkető terület, azt jelzi, hogy vissza kell fognod a cukorfogyasztásodat. A sok cukrot tartalmazó ételek megemelik a szervezeted inzulinszintjét, ettől a bőr több zsírt termel. Különösen ha a száj környékén tapasztalsz váratlan kiütéseket, állj le a cukorral.

5. Fogászati gondok

Ez annyira köztudott, hogy szinte kár magyarázni. A cukor fogszuvasodást, fogelszíneződést és rossz leheletet okozhat. A nyál ugyanis savakká alakítja át, az pedig erodálja a fogzománcot. De a cukorra gyanakodj akkor is, ha az ínyed gyakran van gyulladásban és vérzik fogmosáskor.

6. Emésztési gondok

A túl sok édesség nem barátja a bélrendszerednek. Gyakran irritálhatja azt, és árthat a jó baktériumaidnak is. A legtöbb esetben a feldolgozott élelmiszerek a bűnösök, nem is gondolsz rá, hogy szinte minden sós csipszbe, nasiba tesznek cukrot a gyártók. A szalámiba is. (via sassy.hu)

Fotó: Pixabay

Támogasd a Közbeszédet. Köszönjük szépen!

 

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények