Belföld

Erős gyógyszert hív vissza a hatóság, ha ilyet vett, vigye vissza

Újabb gyógyszereit hívja vissza a hatóság egy vényköteles antibiotikumnak, mert minőségi problémát találtak.

Ahogy az Origo arról beszámolt, nemrég a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) visszahívást jelentett be egy úgynevezett széles spektrumú antibiotikum bizonyos darabjaira. Erről nyilvánosan elérhető hatósági határozatban adtak tájékoztatást.

A vényköteles gyógyszer csomagolásának képe:

doxycylin

A hatóság által közzétett határozat szerint ugyanakkor a gyógyszer további gyártási tételeit is ki kell vonni a forgalmazónak.

A határozat alapján a

  • Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545 / 03) elnevezésű gyógyszer  38770523, 38780523, 38360323 gyártási számú tételéit,
  • továbbá a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545 / 01) elnevezésű gyógyszer  38360323, 38780523 gyártási számú tételéit

vonja ki a forgalomból a hatóság, egyben elrendeli a készítmény egészségügyi szolgáltatóktól történő visszahívását.

A hatóság az indoklásban felidézi, hogy a gyógyszer május 8-i határozatával visszahívott gyártási tételénél minőségi problémát találtak.

Eszerint a zöld színű kapszulák felszíne a gyárilag lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett, amelyet az NNGYK OMCL Laboratóriuma a gyógyszer hatóanyagaként azonosított.

Ezért az NNGYK 2024. május 22. napján a gyógyszer forgalomból történő kivonása érdekében, hivatalból eljárást indított.

Tekintettel arra, hogy helyettesítő készítmény rendelkezésre áll, továbbá arra a körülményre, hogy a gyógyszer külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát, ezért az NNGYK a gyógyszer felsorolt darabjai kivonása mellett döntött.

Fotó: Pixabay

(via origo.hu)

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények