Közélet

Életveszélyes következményekkel járó törvénymódosításra készül a kormány

Legalábbis ezt állítják a szakszervezetek a készülő törvénymódosításról.

A munkáltatók helyett a dolgozók felelősségévé akarják tenni a munkavédelmi szabályok megismerését.

Nem egyeztetett a szakszervezetekkel a kormány, így ők is csak egy salátatörvénybe bújtatva szembesültek azzal a módosítással, amely „gyakorlatilag teljesen levenné a munkavédelmi tájékoztatási felelősséget a munkáltatók válláról.”

Ez ellen öt szakszervezet tiltakozik közösen. Szerintük ugyanis, életveszélyes következményekkel jár az, ha a kormány kontroll nélkül a munkavállalókra bízza, hogy ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek megelőzésének módját.

A törvénymódosítás legijesztőbb eleme szerint a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy e-mailen küldött írásos »oktatási tematikával« a munkavédelmi tájékoztatást, s az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül”

– olvasható abban a keddi közleményben, amelyet a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés együtt adott ki – számolt be a Hvg.hu.

A szakszervezetek „különösen sérelmesnek tartják”, hogy egy ilyen fontos, munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés. Szerintük a kormány ezzel megint azt üzeni, hogy nem számít, mit gondolnak a szakszervezetek és a munkavédelmi szakértők a munkavállalók biztonságáról.

Magyarországon több tucat ember hal meg vagy rokkan le egy életre munkahelyi balesetben. A szakszervezetek szerint ezen az állapoton biztosan nem segíteni, hanem rontani fog, ha életbe lép a törvénymódosítás. (via Hvg.hu)

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük