Külpol

Elengedett két amerikai túszt a Hamász

Két amerikai túszt – egy anyát és lányát – engedett szabadon pénteken a Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszam Brigádjai “humanitárius okokra” hivatkozva.

A lépéssel bizonyítani akarják az amerikai nép és a világ számára, hogy “Joe Biden amerikai elnök és fasiszta kormányának vádjai hamisak és alaptalanok” – mondta Abu Ubaida, a brigádok szóvivője.

A túszok elengedése Katar közbenjárására történt – közölte a szóvivő.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetje közleményben tudatta, hogy a két nő, Judith Tai Raanan és Natalie Shoshana Raanan “kiszabadult a Hamász terrorszervezet kezei közül”, a Gázai övezet határán átadták őket és az ország közepén lévő egyik a katonai támaszpont felé tartanak, ahol a családtagjaik várják őket.

A két nőt október 7-én rabolták el, amikor látogatást tettek egy kibucban Nahal Ozban.

Ez volt az első, mindkét fél által megerősített túszszabadítás.

Dohában Madzsid al-Anszári, a katari külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a két amerikai polgári túszt a Hamász szabadon engedte és a Gázai övezetben átadták őket a Vöröskeresztnek. Ezt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) is megerősítette.

A Hamász a két túsz elengedése után közleményben jelezte, hogy “minden érintett közvetővel közösen dolgozik azon, hogy megvalósíthassa a mozgalom azon döntését, hogy lezárja a polgári túszok aktáját, mihelyt azt a biztonsági feltételek lehetővé teszik”.

Joe Biden amerikai elnök a két túsz kiszabadulása után közölte, hogy elmondhatatlanul boldog.

“Az elmúlt tizennégy napban a honfitársaink rettenetes megpróbáltatáson mentek keresztül, és én elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy rövidesen ismét a családjukkal lesznek”

– áll az elnök közleményében.

A Hamász állítása szerint kétszáz túszt ejtett az október 7-i támadások alatt, további ötven embert pedig más fegyveres csoportok tartanak fogva. Állapotukról egyelőre annyit közöltek, hogy 20 személy egy izraeli légicsapás során életét vesztette.

A Hamász korábban azt hangoztatta, hogy az elrabolt túszokat az izraeli börtönökbe zárt hatezer palesztin rabért cserébe hajlandóak csak elengedni.

A Hamász által fogvatartottak között nők, gyermekek, idős emberek és más országok állampolgárai is vannak. Ezek az országok az izraeli hadsereggel együttműködve dolgoznak állampolgáraik kiszabadításán.

Címlapkép: telegraphherald.com

Vélemény, hozzászólás?