Külföld

Frontex: A nyugat-balkáni volt a legaktívabb migrációs útvonal szeptemberben

A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonal volt a legaktívabb szeptemberben, ezen 18 832 illegális bevándorló próbált bejutni az Európai Unió területére – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex pénteken.

A varsói központú uniós ügynökség jelentése szerint az év első kilenc hónapjában a nyugat-balkáni országokon keresztül haladó migrációs útvonalon mintegy 81 830 illegális határátlépési kísérletet vettek nyilvántartásba. Az adat az előző év azonos időszakához képest 23 százalékos csökkenést mutat.

Az év első kilenc hónapjának összesített adatai szerint a Földközi-tengeren kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonal volt a legterheltebb. A tagállami hatóságok itt 131 630 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel ebben az időszakban, ami 83 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának adatait. Ugyanitt szeptemberben 16 762-en próbáltak meg az Európai Unió területére jutni.

A január és szeptember közötti időszakban az Egyesült Királysággal közös tengerszakaszon január és szeptember között mintegy 46 509-en próbálkoztak az átkeléssel, ami 12 százalékkal marad el az előző év azonos időszakának számaitól. Szeptember folyamán itt 10 109-en vágtak neki a tengeri átkelésnek.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán szeptemberig – a tavalyi azonos hónapokban feljegyzett adatokhoz képest – 11 százalékos csökkenést regisztráltak, itt 4281-en lépték át illegálisan az EU keleti határait. Szeptemberben 436-an próbálkoztak ezzel.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon az előző év azonos kilenchónapos időszakában 11 százalékkal kevesebb, 36 099 ember próbált meg bejutni az EU területére. Közülük szeptember folyamán 10 728-an.

Az uniós ügynökség jelentése szerint az idei illegális migrációs számok nagyságrendileg megegyeznek a tavalyi év azonos kilenchónapos időszakának adataival a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon. Ebben a térségben az év első kilenc hónapjában 10 401 jogtalan határátlépést jeleztek, amíg ez a szám tavaly 9718 volt. Ugyanitt szeptemberben 995 illegális határátlépést észleltek, míg tavaly szeptemberben 1404-et. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 14 564 illegális migráns szállt partra szeptemberig, ami 18 százalékkal magasabb a tavalyi adatnál. Szeptemberben 3743-an próbálkoztak ezen a tengerszakaszon Európába jutni – közölték.

Kép: MTI

Ha tetszett a cikk és érdekesnek találta, kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük