Belföld

Elementális erejű botrány rázta meg a kormányt – Újabb atomot kaptak Orbánék

Vádat emeltek 54 ember (zömében volt kormányzati tisztviselők) ellen, akik kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre – derült ki kedden nyilvánosságra hozott nyomozati adatokból, írja az Index.

A gyanúsítottak közt a Miniszterelnökségen és Pénzügyminisztériumban dolgozó tisztviselők vannak, az ügyben helyettes-államtitkárok is érintettek.

Erről az ügyről több alkalommal is írt korábban az Index. Az első alkalom még 2022 áprilisában volt, amikor egy pénzügyminisztériumi közleményből derült ki, hogy a tárca három munkatársát őrizetbe vették.

Az ügy a következő hetekben, hónapokban tovább terebélyesedett: több száz millió forintot foglaltak le az érintettektől és többeket letartóztattak. A Központi Nyomozó Főügyészség 2023 márciusában már azt írta, hogy összesen 34 gyanúsítottat tartanak számon.

Akkor még az ügyészség azt közölte, hogy a legmagasabb beosztású gyanúsított minisztériumi főosztályvezető volt. Most, a 24.hu által közölt adatokból kiderült, hogy

  • ennél magasabb beosztású gyanúsítottak is vannak,
  • még több tisztviselő lehet érintett, mint azt gondoltuk
  • azóta már megtörtént a vádemelés is

A lap azt írta, hogy az általuk megismert vádirat szerint összesen 54 ember ellen emeltek vádat idén februárban. Az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is börtönbe küldene.

A korrupciós hálózat vezetője tíz évre börtönbe kerülhet, nála és családjánál százmilliós vagyont, BMW-t és Rolex karórát is lefoglaltak. K. Tamás volt helyettes államtitkár négy év börtönt kaphat, B-E. Gyula volt állami cégvezető és egyetemi kancellár pedig öt évre rács mögé kerülhet, ha bűnösnek találják őket. (via BalraMagyar)

Fotó: Facebook

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények