Belföld

Ebből még komoly baj lehet: Orbánék tágra nyitják a kapukat félmillió EU-n kívüli vendégmunkás előtt

A Demokratikus Koalíció aggodalma beigazolódott: azok után, hogy Orbán Viktor már tavasszal arról beszélt, hogy 500 ezer új munkást akar látni Magyarországon, kiderült: a Fidesz csak trükközött a korábbi vendégmunkás törvény visszavonásával – tájékoztatta a Közbeszédet Varga Ferenc, a DK Árnyékkormányának bér- és munkaügyi árnyékminisztere.

Varga ismertette: az új vendégmunkás törvényben a kormány nem megtiltja és nem korlátozza a vendégmunkát, hanem külön bejáratú kormányzati biznisszé teszi, méghozzá korlátlanul. Hozzáátette, hogy az új törvény alapján, ha egy kormány által idehívott multinacionális óriásvállalat kormányközeli munkaerő-közvetítőcégeken keresztül akar ide alulfizetett és kiszolgáltatott vendégmunkásokat hozni, akkor a határ a csillagos ég, semmilyen korlátozás nem lesz érvényben.

Az árnyékminiszter kiemelte, a Demokratikus Koalíció számára emberileg, politikailag és világnézetileg is elfogadhatatlan az új vendégmunkás törvény.

“Gyomorforgatónak gondoljuk, hogy a magyar kormány nem jólfizetett magyar munkaerővel akarja megoldani az egyébként saját maga által okozott gazdasági gondokat, hanem alulfizetett és kiszolgáltatott EU-n kívüli vendégmunkások korlátlan betelepítésével” – ismertette pártja álláspontját Varga Ferenc.

A politikus közleményében hangsúlyozta, elég volt abból, hogy a multinacionális nagyvállalati profit diktálja a magyar törvényeket, ezért a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után.

Címlapkép: Pixabay

Toók László Flórián

Toók László Flórián újságíró, a Közbeszéd alapító-főszerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?