Belföld

Kitálalt a kórházak üzemeltetője: csontvázak estek ki a szekrényből

Januártól már 29 budapesti és 52 vidéki kórház üzemetetése került át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz. A KEF főigazgatója, Demény Ádám az eltelt alig két hónap elkeserítő tapasztalatairól számolt be a Magyar Kórházszövetség konferenciáján – írja az index.hu.

Mint beszámoltunk róla, tavaly költséghatékonysági indokkal már 29 budapesti kórház üzemeltetését vette át a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF), idén pedig 52 vármegyei kórházzal bővítették hatáskörüket, ami a rezsi-, a karbantartási és egyéb fenntartási költségek térítését jelenti. Ide tartozik a biztonsági szolgálatok működtetése, vagy a beltéri rovar- és kártevőírtás is.

Meg kellett küzdeni a szekrényből kieső csontvázakkal

– értékelte a Magyar Kórházszövetség konferenciáján Demény Ádám a 351 telephellyel és 2373 ingatlannal kapcsolatos tapasztalatait. A főigazgató elmondta, hogy február 14-ig 31 ezer bejelentést kaptak, hetente 5200 probléma merült fel.

Sok intézményben húszéves állapotok uralkodnak, a 81 kórház 1600 liftjéből 200 nem üzemelt, mikor átvették a feladatot, volt olyan, ami három hónapja, volt, amelyik két éve nem működött. Ezek közül eddig 76-ot sikerült eddig újra üzembe állítani, de 10 százalék alá tervezik redukálni a felvonók működési zavarainak számát. A bejelentések többsége a műszaki meghibásodások mellett a vízvezeték-rendszerrel és a csatornahálózattal kapcsolatos gondokról, valamint a fűtéshez köthető problémákról érkezett.

Alig van olyan kórház, amire nem férne rá egy felújítás

– emelte ki a KEF főigazgatója. Legsürgetőbb feladatként a nyílászárók cseréjét, illetve a tető és a homlokzat javítását említette, hozzátéve: az épületek energiahatékonysága is mielőbb megoldásra vár költséghatékonysági szempontok miatt. Kiemelte: az elektromos kapcsolószekrények cseréje hamarosan egy ötmilliárd forintos programból valósul meg. Arra is kitért, hogy 2020-2022 között 17 intézmény renoválása, korszerűsítése valósult meg 300 négyzetméteren. „Sajnos azóta elfogyott a pénz”– indokolta a problémák gyarapodását. A műszaki megoldásokat a forráshiány jelentősen akadályozza.

Úgy véli ez vezethetett oda, hogy tavaly ősszel a KEF első fűtési szezonja kezdetén a János Kórház 51 épületéből 12-ben nem volt fűtés, aminek a 110 éves kazánhálózat javítása hetekig tartott. Nyáron a műtők klimatizálásában előforduló meghibásodásokat kell azonnal orvosolniuk.

Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség alelnöke úgy reagált, hogy a KEF-nek priorizálnia kellene a sürgős megoldásokat. Az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatójaként is van ilyen tapasztalata, az intézményben van olyan probléma, ami hónapok óta várna a sürgős megoldásra. Demény Ádám ehhez hozzáfűzte, a gyors reagálást igénylő eseteket azonnal megoldják, a priorizálásra új informatikai rendszert fognak alkalmazni. (via index.hu)

Fotó: Pixabay

Közbeszéd

Közbeszéd | Hírek, tények és vélemények

Vélemény, hozzászólás?